Lekcja: "Rolnictwo na świecie - produkcja roślinna"
Uprawa Ryżu
Ryż - Kolebką ryżu jest Azja Południowo–Wschodnia, gdzie jest on uprawiany od prawie 5 tysięcy lat.
Uprawia się dwie jego odmiany: ryż mokry – rosnący cały czas w wodzie, którego poletka są osuszane dopiero na czas zbiorów oraz ryż suchy – mniej wodochłonny. Ta odmiana jest uprawiana mniej powszechnie, głównie w górach (np. na terasach uprawnych w Himalajach, aż do wysokości 2000 m n.p.m.) i na wyżynach.
Ponad 50% światowej produkcji ryżu pochodzi z dwóch krajów - Chin (35%) i Indii (22%). Liczącymi się producentami są ponadto: Bangladesz, Indonezja, Tajlandia (główny eksporter ryżu), Wietnam. Przodują tu także kraje Azji Południowo – Wschodniej. Występują tu wybitnie sprzyjające warunki klimatyczne.
Poza dużym reżimem wodnym ryż wymaga dobrych gleb, najlepiej słabo przepuszczalnych, co ułatwia utrzymanie wody na parcelach. Warunki te spełniają przede wszystkim mady, stąd jego uprawy koncentrują się od tysięcy lat głównie w dolinach i deltach rzek.
Udział tej części Azji w światowej produkcji ryżu wzrasta. Ryż jest tam bowiem podstawą wyżywienia ludności i tylko w niewielkim stopniu przeznacza się go na pasze.
Główne obszary uprawy tego zboża to:
Azja Południowo-Wschodnia, Delta Nilu, obszary nad Zatoką Gwinejską, Nizina Zatokowa w Stanach Zjednoczonych, wybrzeże Wyż. Brazylijskiej, Hiszpania, Włochy.