Lekcja: "Rolnictwo na świecie – produkcja zwierzęca, problemy rolnictwa"
Chów zwierząt
Chów zwierząt jest wielokierunkową gałęzią produkcji rolnej, prowadzoną głównie w celu pozyskiwania białka i tłuszczu zwierzęcego oraz licznych surowców przemysłowych (skór, wełny, kości).
Rozwój chowu zwierząt jest uwarunkowany przede wszystkim przez bazę paszową, specjalizację produkcji, zabiegi zootechniczne, stan infrastruktury i rynek zbytu.
Bazę paszową stanowią użytki zielone, rośliny pastewne oraz pasze treściwe.
Baza paszowa w wielu krajach jest uzupełniana poprzez import zbóż lub pasz treściwych.
Jakość łąk i pastwisk zależy od klimatu, gleby, stosunków wodnych i zabiegów agrotechnicznych.
Podobnie jak produkcja roślinna hodowla zwierząt może być:
- Intensywna – bazująca na produkcji pasz
- Ekstensywna - polegająca na wykorzystaniu naturalnych, trawiastych obszarów pastwisk.
Obecnie maleje zależność rozwoju hodowli od warunków naturalnych. Chów zwierząt ma większe znaczenie w krajach wysokorozwiniętych, co wynika z większego zapotrzebowania na produkty zwierzęce oraz stosunkowo niskich cen pasz.
W krajach słabo rozwiniętych gospodarczo barierą rozwoju hodowli jest brak nadwyżek produkcji roślinnej, które mogłyby stanowić podstawę wyżywienia zwierząt.
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.