|
Aktualna kategoria:
Nauka » Chemia » Liceum - lekcje
| 1 | | | ... | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | | | 20 | | | 21 | | | 22 | |
|
Właściwości chemiczne amidów
Amidy są amfolitami - reagują zarówno z kwasami, jak i z zasadami.
Najważniejsze reakcje:
- Hydroliza w środowisku kwaśnym do kwasów i soli
CH3 - CO - NH2 + H2SO4 + H2O ---► CH3 - COOH + NH4HSO4
- Hydroliza w środowisku zasadowym do soli i amoniaku lub amin
CH3 - CO - NH2 + NaOH ---► CH3 - COONa + NH3
- Redukcja amidów do amin
CH3 - CO - NH2 + H2 ---► CH3 - CH2 – NH2 + H2O
- Estryfikacja alkoholami, katalizowana przez kwasy
- Dehydratacja pierwszorzędowych amidów do nitryli
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|