Die Verwendung von Paprika ist sehr vielseitig. Sehr oft wird in der Küche das Paprikapulver verwendet. Neben Pfeffer und Salz gehört Paprika zu den wichtigsten Gewürzen. Paprikapulver verliert jedoch schnell an Aroma und wird braun. Mit Paprika würzen wir zum Beispiel fast alle ungarischen Gerichte. Paprika passt auch zu Hammelfleisch, Schweinebraten und zu allen Tomatengerichten. Er eignet sich auch zu den grünen und gemischten Salaten, Gemüsesuppen, Kartoffelsalat, Spaghetti und Reisgerichten. Aus Paprika machen wir auch die scharfen, pikanten Saucen (wie die bekannte Tabasco-Sauce).
Stosowanie papryki jest bardzo wszechstronne. W kuchni bardzo często używana jest papryka mielona. Oprócz pieprzu i soli papryka to jedna z najczęściej stosowanych przypraw. Papryka mielona szybko traci swój smak i staje się brązowa. Papryką przyprawiamy na przykład prawie wszystkie węgierskie potrawy. Papryka pasuje również do baraniny, wieprzowiny oraz wszystkich potraw z pomidorów. Nadaje się również do zielonych i mieszanych sałatek, zup warzywnych, sałatki ziemniaczanej, spaghetti i dań z ryżu. Z papryki wykonujemy również ostre, pikantne sosy (takie jak słynny sos Tabasco).