Alkohol etylowy jest toksyną uszkadzającą wszystkie komórki organizmu. Jego spożywanie może być przyczyną powstawania wielu chorób, między innymi układu krążenia, układu nerwowego i wątroby. Za śmiertelną dawkę etanolu uważa się 4–5‰.
Etanol powoduje stan czynnościowego wyłączenia lub osłabienia komórki. Po ustąpieniu zatrucia komórka odzyskuje swoją poprzednią sprawność, jeżeli jednak zatrucie zdarza się często, wówczas funkcja komórki ulega trwałemu osłabieniu lub też nieodwracalnie zanika.
Jest łatwopalny.
Reakcja pełnego spalania przebiega wg równania:
C2H5OH + 3O2 → 3H2O + 2CO2↑
Powoduje denaturyzację (ścięcie) białek
Reakcja rozpoznawcza na obecność etanolu (na tej zasadzie działa probierz trzeźwości „balonik”)
Pod wpływem etanolu zachodzi zmiana
zabarwienia z żółtej na zieloną