Lekcja: "Enzymy - chemiczne regulatory reakcji, część I"
Energia aktywacji
Jest to ilość energii niezbędnej do zapoczątkowania procesu chemicznego. Dodanie katalizatora do środowiska reakcji znacznie obniżą energię aktywacji. Obniżenie energii aktywacji jest możliwe w układach biologicznych dzięki katalizatorom biologicznym – enzymom.
Jeżeli bariera aktywacji zostanie obniżona, to reakcja przebiegnie szybciej. Skoro enzymy obniżają energię aktywacji, w jednostce czasu może reagować znacznie więcej cząsteczek. Enzym tworzy przejściowy, nietrwały kompleks z substratem, czyli substancją na którą działa. Następnie kompleks się rozpada, następuje uwolnienie produktu oraz wolnego katalizatora, który może wejść w reakcjęz następną cząsteczką substratu. Enzymy jedynie ułatwiają reakcję – przyśpieszają ją, nie wpływają natomiast na kierunek reakcji chemicznej ani na końcowe stężenie reagujących cząsteczek.