Lekcja: "212. Gospodarka Polski. Rolnictwo i wyżywienie"
Dojrzały rzepak
Gospodarka Polski. Rolnictwo i wyżywienie
Użytkowanie gruntów
Użytki rolne (grunty orne, sady, ogrody i użytki zielone; łąki i pastwiska) zajmują prawie 60% powierzchni Polski. W tym grunty orne, sady i ogrody – 46% powierzchni. Większy od naszego kraju odsetek gruntów ornych ma bardzo niewiele państw: Bangladesz (63%), Dania, Węgry, Ukraina, Indie i Burundi. W Polsce najwięcej uprawia się zbóż (przeważa pszenica i żyto). W dalszej kolejności: uprawa ziemniaków, roślin pastewnych (buraków pastewnych, brukwi, roślin motylkowych wieloletnich, kukurydzy na paszę i innych) oraz roślin przemysłowych (buraków cukrowych, roślin oleistych – np. rzepaku, roślin włóknistych, tytoniu i innych). Pozostałe uprawy to m.in. rośliny strączkowe, drzewa owocowe i warzywa. Około 10% gruntów jest ugorowanych. Do użytków rolnych zalicza się łąki (ponad 8% powierzchni kraju) i pastwiska (około 4,5%).
Najniższą temperaturę na Ziemi odnotowano na Antarktydzie 21 lipca 1983 roku w okolicy radzieckiej stacji badawczej , było 89,2 stopnia Celsjusza poniżej zera.