Gleby szare i szarobure, gleby pustynne – są charakterystyczne dla terenów o małych opadach i dużych amplitudach temperatur, zwłaszcza dla pustyń i półpustyń. Prawie nie mają warstwy próchniczej, są bardzo nieurodzajne
Gleby kasztanowe – tworzą się na podłożu lessowym, w klimacie kontynentalnym o małej ilości opadów: umiarkowanym ciepłym i podzwrotnikowym. Mają odczyn zasadowy. Kolor kasztanowy pochodzi od zawartości związków żelaza. Są porośnięte stepami; jako gleby znacznie wysuszone wymagają nawadniania w czasie uprawy;
Czarnoziemy – typowe dla klimatu umiarkowanego i kontynentalnego suchego. Są najżyźniejszymi glebami ze względu na najgrubszą warstwę próchnicy (50-60cm); powstałe na podłożach lessowych i lessopodobnych. Czarnoziemy mają odczyn słabo kwaśny, znaczną zawartość próchnicy (ok 3%), powstałej z butwiejących szczątków roślin zielnych, która nadaje jej czarną barwę.