Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Pedagogizacja rodziców - odżywianie

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1733 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zadzwoń do Nas!* - tel. 606-...-... ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

 


Temat: Wpływ odżywiania na efektywność pracy ucznia.

Dlaczego poruszam ten temat?
- coraz więcej uczniów przychodzi do szkoły bez śniadania, co kończy się bólem brzucha;
- ukończyłam kurs pod nazwą „Techniki wyciszenia”, na którym podkreślano wpływ odżywiania na jakość pracy umysłowej;
- z powodu obserwacji poczynionych na przerwach - dzieci jedzą niezdrowe chipsy, piją sztucznie barwione napoje gazowane;
- okres zimy to czas niskich temperatur, a więc zwiększonego zapotrzebowania na energię.

Czym jest właściwe odżywianie?
Właściwe odżywianie oznacza dostarczenie organizmowi składników, które:
- zapewnią dobrą sprawność umysłową i równowagę emocjonalną,
- gwarantują dobrą kondycję,
- zmniejszają ryzyko chorób,
- uwzględniają maksymalną długość ludzkiego życia.

Dzięki właściwemu odżywianiu można:
- poprawić jasność umysłu i koncentrację,
- podwyższyć współczynnik inteligencji,
- wzmóc sprawność fizyczną,
- poprawić jakość snu,
- zwiększyć odporność na infekcje,
- ochronić się przed chorobami,
- przedłużyć życie.

Właściwe odżywianie zwiększa zdolność dziecka do nauki. Pamięć i wydajność umysłową można poprawić poprzez:
- ograniczenie spożywania używek typu: coca-cola, kawa, herbata, oczyszczone węglowodany (słodycze);
- dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości niezbędnych kwasów tłuszczowych zawartych np. w: rybach, nasionach dyni, słonecznika, soi;
- ważne jest także nie przebywanie w zatrutym środowisku np. dymem tytoniowym, gdyż pierwiastki metali ciężkich obecne w skażonym środowisku mają zdolność gromadzenia się w mózgu, co zmniejsza inteligencję, upośledza koncentracje i pamięć oraz osłabia kontrolę nad organizmem.




Dzieci uczące się w szkole często znajdują się w sytuacjach stresogennych np.: klasówka, odpowiedź ustna, konflikty z innymi członkami społeczności szkolnej. Wzrasta wtedy zapotrzebowanie na energię. Rezultatem jej spadku jest utrata koncentracji, skłonność do pomyłek, nerwowość, bóle głowy. Można nauczyć się radzenia sobie w sytuacjach stresu. Zaplanowałam przeprowadzenie godziny wychowawczej, na której zaprezentuję kilka ćwiczeń relaksujących i redukujących napięcie. Również oddychanie napełnia ciało energią i oczyszcza umysł. Zwykle oddychamy zbyt płytko. Można to zmienić stosując ćwiczenia kształtujące prawidłowe oddychanie. Poza wyżej wymienionymi sposobami oszczędnego gospodarowania energią bardzo istotne jest właściwe odżywianie, polegające na spożywaniu pokarmów wolno uwalniających cukier, które dostarczają energię w sposób równomierny. Przykładem takich produktów są: owoce i soki owocowe, płatki owsiane, produkty mleczne, rośliny strączkowe.
Wysiłek intelektualny wykonywany przez dziecko w szkole obciąża jego organizm. Zwiększa zapotrzebowanie na składniki odżywcze i witaminy. W okresie zimowym wzrasta zapotrzebowanie na energię niezbędną do ogrzania organizmu. Jeżeli dziecko nie spożyje odpowiednio skomponowanych posiłków jego zdrowie będzie zagrożone. To czym żywimy swoje dzieci w znacznym stopniu decyduje o ich zdrowiu i nawykach żywieniowych w późniejszym wieku.

Wnioski:
1. Właściwe odżywianie gwarantuje dobra sprawność intelektualną i zdrowie.
2. Zawsze należy spożywać śniadanie, którego podstawę powinny stanowić produkty wolno uwalniające energię.
3. Drugie śniadanie jest obowiązkowe. Nie może się ono składać z chipsów i napoju gazowanego. Chipsy zawierają zbyt dużo soli, która podnosi ciśnienie krwi, a produkty rozkładu tłuszczy w wysokiej temperaturze mogą mieć działanie rakotwórcze. Napoje gazowane zawierają sztuczne barwniki i konserwanty, które zatruwają organizm oraz „wypłukują” z niego niezbędne pierwiastki bądź ograniczają ich wchłanianie.
4. Obiad powinien być głównym posiłkiem.
5. Należy unikać jedzenia słodyczy między posiłkami.
6. W diecie powinna znaleźć się odpowiednia ilość owoców i surowych lub krótko gotowanych warzyw – są naturalnym źródłem witamin i mikroelementów.
7. Napoje gazowane można zastąpić przegotowana wodą z miodem i sokiem z cytryny lub samą wodą (mineralną lub przegotowaną).
8. Kolacja powinna być spożywana najpóźniej 2 godziny przed snem.

Opracowała: Marta Szumska

Bibliografia:
1. P. Holford. Smak zdrowia. Świat Książki. Warszawa 1999
2. J. Piekarska i in. Popularne tabele wartości odżywczych żywności. PZWL Warszawa 1983
3. Materiały z kursu „Techniki wyciszenia” zorganizowanego przez ODN w Płocku.

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie