Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Konkurs z fizyki

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 802 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zaprezentuj w naszym informatorze swoją jednostkę ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

 

ELIMINACJE SZKOLNE



1. Podstawowymi właściwościami gazu są :
A) zmienny kształt i zmienna objętość
B) stały kształt i stała objętość
C) stały kształt i zmienna objętość
D) zmienny kształt i stała objętość

2. Zamiana gazu w ciecz to proces :
A) topnienia
B) krzepnięcia
C) parowania
D) skraplania

3. Siła, która zastępuje działanie kilku sił nazywa się :
A) składowa
B) wypadkowa
C) równoważąca
D) grawitacji

4. Po ostudzeniu metalowej kuli nastąpi :
A) zmniejszenie jej masy
B) zmniejszenie jej objętości
C) zwiększenie jej masy
D) zwiększenie jej objętości

5. Ciśnienie gazu w pojemniku wynosi 10 Pa. Oznacza to, że na każdy 1m2 powierzchni wywierane jest parcie :
A) 10 N
B) 10 kg
C) 100 N
D) 1 N

6. Samochód jedzie z prędkością 72 km/h . Wyraź ją w m/s . Prawidłowa odpowiedź, to :
A) 2 m/s
B) 20 m/s
C) 200 m/s
D) 72000 m/s

7. Ciało porusza się ruchem jednostajnym prostoliniowym z prędkością 10 m/s.
W czasie 1 minuty przebędzie on drogę :
A) 10 m
B) 60 m
C) 600 m
D) 6 km

8. Ruch jednostajnie przyspieszony to ruch, w którym :
A) prędkość jest stała
B) prędkość rośnie proporcjonalnie do czasu
C) droga rośnie proporcjonalnie do czasu
D) przyspieszenie rośnie proporcjonalnie do czasu

9. Aby spoczywające ciało o masie 0,5 kg uzyskało przyspieszenie 2 m/s2 , musi
działać na nią siła o wartości :
A) 0,5 N
B) 1 N
C) 2 N
D) 4 N

10. Pasażer jadącego autobusu siedzi w fotelu przodem do kierowcy. Gdy autobus zatrzyma się
gwałtownie, to pasażer :
A) przechyli się do przodu w stronę kierowcy
B) nie odczuje żadnego oddziaływania
C) zostanie dociśnięty do oparcia fotela
D) zostanie wyrzucony do góry

11. Jednostką energii jest :
A) 1 N
B) 1 J
C) 1 J ´ N
D) 1 J ´ m

12. Jeżeli moc silnika wynosi 20 kW to w ciągu 5 s może on wykonać pracę :
A) 0 J
B) 0,25 J
C) 4 kJ
D) 100kJ

13. Podczas rzutu piłki do góry jej energia :
A) kinetyczna rośnie, a potencjalna maleje
B) kinetyczna maleje, a potencjalna rośnie
C) kinetyczna i potencjalna rośnie
D) kinetyczna i potencjalna maleje

14. Ciężar ciała o masie 80 kg wynosi ;
A) 8 N
B) 80 N
C) 80 kg
D) 800 N

15. Podczas ogrzewania 2 kg wody o 10 oC pobiera ona ciepło w ilości :
A) 0,84 kJ
B) 8400 J
C) 84000J
D) 8,4 kJ
Ciepło właściwe wody wynosi 4200 J / kg´oC

16. Amplituda drgań jest to :
A) liczba okresów w jednostce czasu
B) czas jednego pełnego drgania
C) największe wychylenie ciała z położenia równowagi
D) ruch polegający na okresowych zmianach położenia

17. Jednostką ładunku elektrycznego jest :
A) elektron
B) proton
C) kulomb
D) wolt

18. Jon o ładunku dodatnim to :
A) elektron
B) proton
C) kation
D) anion

19. Elektryzowanie ciał przez tarcie polega na :
A) przepływie protonów z jednego ciała na drugie
B) przepływie elektronów z jednego ciała na drugie
C) wytworzeniu ładunków elektrycznych
D) przepływie z jednego ciała do drugiego takiej samej liczby ładunków dodatnich
jak z ciała drugiego do pierwszego ładunków ujemnych

20. Nośnikami prądu elektrycznego w metalach są :
A) protony
B) elektrony swobodne
C) kationy
D) aniony


Karta odpowiedzi do zadań.
1. A
2. D
3. B
4. B
5. A
6. B
7. C
8. B
9. B
10. A
11. B
12. D
13. B
14. D
15. C
16. C
17. C
18. C
19. B
20. B

Każde pytanie - 1 punkt, czyli maksymalna liczba punktów 20. Uczeń, który uzyska minimum 95 procent ogólnej liczby punktów możliwych do uzyskania, czyli 19 punktów kwalifikuje się do etapu rejonowego.

OPRACOWAŁA EWA WERBLIŃSKA

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie