Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacji
Piramida zdrowia

Od 01.01.2015 odwiedzono tę wizytówkę 1715 razy.
Chcesz zwiększyć zainteresowanie Twoją jednostką?
Zadzwoń do Nas!* - tel. 606-...-... ->>>
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie



Platforma Edukacyjna - gotowe opracowania lekcji oraz testów.



 

Mamy coraz większą świadomość i ogólną wiedzę na temat odpowiedniej diety, ale postępują zupełnie inaczej, niż radzą specjaliści. Jadamy nieregularnie, zbyt tłusto, mamy w diecie niedostateczną ilość produktów zbożowych. Dlatego przedstawiam Państwu propozycję przeprowadzenia lekcji wychowawczej z zakresu żywienia.


KONSPEKT LEKCJI GODZINY WYCHOWAWCZEJ

Klasa: VI

Czas trwania: 45 min.

Temat zajęć:

Piramida zdrowia

Cele dydaktyczne:

- uczeń potrafi wymienić podstawowe grupy składników odżywczych
- uczeń potrafi wyróżnić składniki odżywcze, które mogą w dużych ilościach szkodzić zdrowiu

Cele wychowawcze:

- uświadomienie uczniom tego, że zdrowe żywienie to nie tylko odpowiednie posiłki, ale również sposób ich przyjmowania
- uświadomienie uczniom problemu nadwagi i otyłości wśród młodzieży

Metody kształcenia:

- pogadanka
- poglądowa
- dyskusja

Forma pracy:

- indywidualna
- zbiorowa

Środki dydaktyczne:

- ksero z rysunkiem piramidy, ksero z dobrymi radami,
- B. Breja „ Poradnik dydaktyczny”

Tok lekcji:

I. Sprawy organizacyjno – porządkowe

1. Powitanie,
2. Sprawdzenie obecności i przygotowanie się uczniów do zajęć

II. Przygotowanie i ukierunkowanie pracy uczniów

1. Podanie tematu lekcji

- nauczyciel podaje i zapisuje temat lekcji na tablicy
- uczniowie zapisują temat w zeszytach

2. Uświadomienie celu lekcji

- nauczyciel podkreśla jak istotną rolę pełni w życiu człowieka prawidłowe żywienie. Wyjaśnia, iż właśnie prawidłowe żywienie jest drogą do utrzymania odpowiedniej masy ciała i jego kondycji psychofizycznej.


III. Część praktyczna

1. Nauczyciel zadaje pytania uczniom:

- Jakie produkty jecie na śniadanie, jakie na obiad a jakie na kolację?
- W jaki sposób spożywacie posiłki?
- Czy macie zawsze czyste ręce?
- Czy jecie wolno, czy w pośpiechu?
- Czy często jadasz w restauracjach typu „Mc Donalds”? Co zazwyczaj w nich jadasz?
- Co zabierasz na śniadanie do szkoły?

2. Po wysłuchaniu odpowiedzi nauczyciel wymienia podstawowe grupy składników odżywczych, omawia ich znaczenie dla organizmu człowieka i podaje przykłady, w jakich typach posiłków jest danego składnika najwięcej:

- białka
- węglowodany
- tłuszcze
- witaminy
- składniki mineralne

3. Zadaje pytanie uczniom:

Powiedz, co lubisz jeść najbardziej i czy to jest zdrowe?

4. Następnie rozdaje ksero (załącznik1).

5. Nauczyciel wydaje polecenia:

„Popatrz na piramidę pokarmów i zastanów się, podyskutuj.

- Czy jesz posiłki zgodnie z tą piramidą?
- Co możesz zmienić w swoim żywieniu?
- Jakie pokarmy są ważne?
- Czego należy spożywać najwięcej, a co jeść najczęściej?”

Nauczyciel stara się zaktywizować jak największą ilość uczniów, doprowadza do dyskusji pomiędzy uczniami, jednocześnie kontroluje jej przebieg. Jeśli uczniowie przejdą do dyskusji na inny temat, pokieruje nią tak, aby nabrała ona właściwy tok i temat.

7. Nauczyciel rozdaje ksero z „Dobrymi radami” (załącznik2), omawia je a następnie prosi uczniów o wklejenie załączników do zeszytu.

IV. Podsumowanie

1. Usystematyzowanie i utrwalenie nowych wiadomości.

Nauczyciel kończy dyskusję i podsumowuje zgromadzone informacje i fakty. Podkreśla, że zdrowe żywienie to nie tylko odpowiednio dostarczane składniki pokarmowe, ale również wyrobienie „kultury jedzenia” – jedzenie bez pośpiechu, jedzenie częstsze i w małych ilościach, unikanie produktów wysokokalorycznych.

2. Zakończenie lekcji - pożegnanie z uczniami



Załącznik 1
PIRAMIDA ZDROWIA



Kilka razy
w miesiącu

Tłuszcze, oleje i słodycze
--------------------------------------
Kilka razy w tygodniu

Mięso, drób, ryby, jaja, rośliny strączkowe
-----------------------------------------------------------
Codziennie

Mleko, przetwory mleczne, warzywa i owoce
Pieczywo, kasza, ryż, płatki zbożowe, makarony, ziemniaki
-----------------------------------------------------------------------------------
Codziennie

Aktywność fizyczna
---------------------------------------------------------------------------------------------------




Załącznik 2
DOBRE RADY


  • Każdy dzień rozpoczynaj od śniadania,
  • W ciągu dnia zjadaj regularnie co najmniej cztery posiłki,
  • Ostatni posiłek zjadaj nie później niż dwie godziny przed snem,
  • Przestrzegaj zaleceń żywieniowych dla twojego wieku,
  • Staraj się o duże urozmaicenie pożywienia,
  • Spożywaj mniej cukrów, słodycze zastępuj owocami i warzywami,
  • Nie stosuj głodówek, drastycznych diet
  • Regularnie ćwicz, uprawiaj sport

Pamiętaj!
Niewłaściwy sposób odżywiania może być przyczyną wielu chorób.



Opracowała: mgr Renata Banaszak

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

X


Zarejestruj się lub zaloguj,
aby mieć pełny dostęp
do serwisu edukacyjnego.




www.szkolnictwo.pl

e-mail: zmiany@szkolnictwo.pl
- największy w Polsce katalog szkół
- ponad 1 mln użytkowników miesięcznie




Nauczycielu! Bezpłatne, interaktywne lekcje i testy oraz prezentacje w PowerPoint`cie --> www.szkolnictwo.pl (w zakładce "Nauka").

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie