Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Ekstrakt brzeczki podstawowej

Ekstrakt brzeczki podstawowej

Ekstrakt brzeczki podstawowej (nastawnej) - ekstrakt słodowo-chmielowy, który w gotowym piwie stanowi o jego walorach aromatyczno-smakowych. Spełnia on podobną funkcję jak moszcz w produkcji wina . Podawana przez producenta piwa procentowa zawartość ekstraktu liczonego wagowo (stąd skrót e.w.) dotyczy ilości ekstraktu słodowo-chmielowego, którą zawiera brzeczka podstawowa (nastawna) przed fermentacją . W wyniku fermentacji część ekstraktu zamienia się w alkohol oraz dwutlenek węgla , a część (ok. 1/3) pozostaje w piwie. Stosunek ilości wykorzystanego do fermentacji ekstraktu do ekstraktu brzeczki podstawowej określa stopień odfermentowania piwa, który może być niski, średni lub wysoki. Ilość (stężenie) ekstraktu oraz stopień jego odfermentowania decydują o określeniu piwa jako lekkie, pełne lub mocne.

Zawartość ekstraktu decyduje również o wysokości akcyzy , którą producenci piwa zobowiązani są płacić. Zgodnie z Rozporządzeniem Ministra Finansów w sprawie metod ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa ekstrakt brzeczki podstawowej oblicza się z ekstraktu rzeczywistego oraz alkoholu w gotowym piwie, a wartość tę wyraża się w stopniach Plato, które równoważne są z procentową zawartością ekstraktu w brzeczce [1].

Do obliczenia ekstraktu w brzeczce wykorzystuje się wzór Ballinga[2][3]: E=\frac{100\cdot A\cdot2,066 + Er}{100 + A\cdot 1,066}

  • E - ekstrakt brzeczki podstawowej w % wag.
  • A - stężenie alkoholu w % wag.
  • Er - ekstrakt rzeczywisty w gotowym piwie
  • 2,066 - zależność między ekstraktem i alkoholem określona przez Ballinga. 1 g alkoholu w piwie powstaje z 2,066 g ekstraktu
  • 1,066 - zależność między CO2 (0,956 g) oraz drożdżami (0,11 g) a powstałym po fermentacji alkoholem

Obecnie w przemyśle browarniczym stosuje się elektroniczne metody pomiaru ekstraktu brzeczki nastawnej.

Zobacz też

Przypisy

  1. Rozporządzenie Ministra Finansów z dnia 13 lutego 2009 r. w sprawie metod ustalania parametrów służących do określenia podstawy opodatkowania piwa Dz. U. z 2009 r. Nr 32, poz. 224
  2. Prac. zbior.: Kontrola chemiczno-techniczna produkcji słodu i piwa. Warszawa: Wydawnictwo Przemysłu Lekkiego i Spożywczego, 1959, s. 228. 
  3. Tadeusz Pazera, Tadeusz Rzemieniuk: Browarnictwo. Warszawa: Wydawnictwa Szkolne i Pedagogiczne, 1998, s. 202. . 


Inne hasła zawierające informacje o "Ekstrakt brzeczki podstawowej":

Nadciśnienie tętnicze ...

Astrolabium ...

Zbór ...

Taylor Swift ...

Janusz Józefowicz ...

Stepan Bandera ...

Płyn Lugola ...

Stanisław Taczak ...

Lista Przebojów Programu Trzeciego ...

1870 ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Ekstrakt brzeczki podstawowej":

Rozprawa z rozprawką (plansza 2) ...

218a Sprawa polska podczas II wojny światowej (plansza 12) ...

11 LISTOPADA (plansza 1) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie