|
Farfalle
FarfalleFarfalle (z
wł.
, także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj
makaronu
w kształcie kokardek. W tradycyjnej
kuchni włoskiej
ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna.
Ciasto
na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2
mm
), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5
cm
, a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm. Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt
VVV
i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki. Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju
sosami
i lekkimi
sałatkami
, a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole. Przyklady potraw z farfalle:
Inne hasła zawierające informacje o "Farfalle":
Makaron
...
Tra le fiamme
mio core, per farti felice, e t’inganna una vaga beltà. Cadon mille Farfalle nel foco, e si trova una sola fenice che risorge se ...
Kategoria:Kuchnia włoska
...
Farfalle
FarfalleFarfalleFarfalle (z
wł.
, także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj
makaronu
w kształcie ...
Kategoria:Makarony
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Farfalle":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|