Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Farfalle

Farfalle

Farfalle
Farfalle

Farfalle (z wł. , także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie kokardek.

W tradycyjnej kuchni włoskiej ten rodzaj makaronu znany jest od bardzo dawna. Ciasto na makaron należy cienko rozwałkować (na grubość ok. 2 mm ), pokroić nożem na pasy o szerokości ok. 2–2,5 cm , a następnie radełkiem podzielić pasy na prostokąty o długości ok. 4,5–5 cm.

Kiedy nieco podeschną, nadać każdemu z prostokątów kształt kokardki: złożyć wzdłuż w kształt VVV i zacisnąć boki, tak aby faliste, wycięte radełkiem krótkie krawędzie prostokąta tworzyły ozdobne wykończenie ("wachlarze") kokardki.

Dzięki masowej produkcji, farfalle jest obecnie jednym z dziesięciu najpopularniejszych rodzajów włoskich makaronów na świecie. Doskonale komponuje się z wszelkiego rodzaju sosami i lekkimi sałatkami , a przy tym niezwykle efektownie prezentuje się na stole.

Przyklady potraw z farfalle:


Inne hasła zawierające informacje o "Farfalle":

Makaron ...

Tra le fiamme mio core, per farti felice, e t’inganna una vaga beltà. Cadon mille Farfalle nel foco, e si trova una sola fenice che risorge se ...

Kategoria:Kuchnia włoska ...

Farfalle FarfalleFarfalleFarfalle (z wł. , także Farfalline lub Farfalloni) — rodzaj makaronu w kształcie ...

Kategoria:Makarony ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Farfalle":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie