Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną.
karoten
karoten - organiczny związek chemiczny, rozbudowany przestrzennie węglowodór nienasycony zawierający 40 atomów węgla o wzorze sumarycznym: C40H56.
W przyrodzie istnieją 3 izomery tego związku, różniące się umiejscowieniem jednego z wiązań podwójnych między atomami węgla.
Karoten jest prowitaminą dla witaminy A. Występuje głównie jako α-karoten i β-karoten. Istnieją także: γ, δ i ε-karoten. W 1928 roku Szwajcar Paul Karrer stwierdził, że β-karoten jest głównym prekursorem witaminy A. Był to pierwszy przypadek ustalenia struktury prowitaminy. Następnie w 1930 roku ustalił wzór α-karotenu i zsyntetyzował go. W zależności od liczby i rodzaju pierścieni jonowych wyróżniamy α-, β- i γ-karoteny. Najbardziej znanym jest β-karoten, żółty barwnik roślinny. Zawiera on dwa pierścienie β-jononu, połączone tetramerem izoprenu. α-Karoten zawiera po jednym pierścieniu α- i β-jononu, ma barwę czerwonobrązową. γ-Karoten ma tylko jeden pierścień β-jononu i występuje w grzybach i bakteriach, posiada barwę fioletową.
Inne hasła zawierające informacje o "karoten":
Jarząb pospolity
w postaci przetworów, cenione są w kuchni i przetwórstwie. Zawierają dwukrotnie więcej
karotenu
niż
marchew
oraz alkaloid sorbinę, który nadaje im gorzki smak. Wyrabia ...
Miód
polifenolowe
. Barwa miodu uzależniona jest od obecności różnych
barwników
. Największe znaczenie maja
karotenoidy
, głównie
β-karoten
i
ksantofil
. Zawartość
związków azotowych
w miodzie jest niewielka. ...
Fitoplankton
Scoresby
, który badał Morze Arktyczne. Komórki fitoplanktonu zawierają barwniki (chromatofory)
chlorofil
(a,b) (barwa zielona)
karoten
(pomarańczowy)
fikocyjanina
(barwa niebieska)
fikoerytryna
(barwa bordowa)
fukoksantyna
(barwa brązowa)Niebieski barwnik sinic to fikocyjanina. ...
Witamina A
A w organizmie jest spożywana z pokarmem pochodzenia roślinnego prowitamina A (głównie β-
karoten
). Innym bogatym źródłem witaminy A jest wątroba zwierząt.Dużo prowitaminy A zawierają ...
Żurawina
...
Zielenice
od dominującej barwy
chlorofilu a i b
, występują jednak w nich również
karoteny
(α-, β- i γ-) i
ksantofile
(
luteina
,
zeaksantyna
,
wiolaksantyna
, neoksantyna, astaksantyna). ...
Liść
końcowym etapie następuje rozkład chlorofilu,
hydroliza
białek
i
węglowodanów
. Barwniki (
ksantofile
,
antocyjany
,
karoten
) maskowane przez chlorofil w młodym liściu zachowują się w liściu dłużej, ...
Mięta pieprzowa
Menthae piperitae), którego głównymi składnikami są:
olejek miętowy
,
kwas askorbinowy
(25 mg%),
karoten
(do 40 mg%),
rutyna
(14 mg%), apigenina,
betaina
, kwas oleanowy i ...
Karotenoidy
przewodzie pokarmowym powstaje
retinal
, który następnie jest przekształcany do
retinolu
.Jedną z funkcji karotenoidów jest zabezpieczanie przed reaktywnymi formami
tlenu
powstających podczas
fotosyntezy
(aktywność przeciwutleniająca).Spis ...
Ślepota zmierzchowa
A
, np. w wyniku diety ubogiej w produkty zwierzęce i roślinne zawierające β-
karoten
. Zobacz też
zjawisko Purkiniego
widzenie fotopowe
(dzienne)
widzenie mezopowe
(zmierzchowe)
widzenie skotopowe
(nocne)Przeczytaj ! ...
Inne lekcje zawierające informacje o "karoten":
Czynności życiowe bakterii (plansza 16)
do roślin czyli zielony chlorofil a (podstawowy - jest go najwięcej), żółty karoten, niebieską fikocyjaninę i czerwoną fikoerytrynę. Przeprowadzana przez te organizmy fotosynteza nie ...
Rolnictwo w Polsce (plansza 19)
przed nowotworami i zawałami serca.
kalafior
czosnek
zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, wit. (C, B, ß-karoten). Poprawia odporność, reguluje trawienie.
zawiera węglowodany, fosfor, błonnik, wapń, siarkę, magnez, wit. ...
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3 (plansza 22)
...
|