|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Podpłomyk
Podpłomyk | ...oraz ich wypiek |
...oraz ich wypiek Podpłomyk, wychopieniek - rodzaj prymitywnego pieczywa w postaci małego placka. Podstawowymi składnikami podpłomyków są
mąka
,
sól
i
woda
. Wypiekane były przez dawnych
Słowian
na mocno rozgrzanych kamieniach, później na blasze. Obecnie podpłomyki są pieczone jako prosty substytut
chleba
, często podawane są z
miodem
lub konfiturami. Podpłomykiem w niektórych regionach Polski (np. na południowym wschodzie) nazywano próbny wypiek dla sprawdzenia temperatury w piecu chlebowym. Był to płaski placek o średnicy ok. 30 cm, zrobiony z tego samego ciasta co chleb. Po nagrzaniu pieca był pierwszym wypiekiem. Jeśli po upływie określonego czasu był wypieczony, znaczyło to, że można wkładać właściwy chleb. Jeśli był niedopieczony, należało dodatkowo dogrzać piec. Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Podpłomyk":
Chleb
...
Kategoria:Placki
...
Podpłomyk
Produkcja Podpłomyków podczas Festiwalu Słowian i Wikingów w Wolinie...Produkcja Podpłomyków podczas
Festiwalu Słowian ...
Kategoria:Pieczywo
...
Kuchnia indyjska
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Podpłomyk":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|