składniki odżywcze
składniki odżywcze - substancje chemiczne dostarczane do organizmu przez pokarm, który dostaje się doń poprzez układ trawienny i wydobywane są z niego w procesie trawienia. Elementy produktów spożywczych są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Należą do nich: -
białka
-
pełnowartościowe (zwierzęce oraz pochodzące z roślin strączkowych)
-
niepełnowartościowe (roślinne)
-
tłuszcze
-
węglowodany
-
proste (fruktoza, glukoza, mannoza, galaktoza)
-
złożone: dwucukry (laktoza, sacharoza, maltoza), wielocukry (skrobia, błonnik, pektyny)
-
witaminy
-
sole mineralne
-
makroskładniki (wapń, fosfor, potas, magnez, chlor, siarka, sód)
-
mikroskładniki (żelazo, cynk, miedź, molibden, jod, mangan, kobalt, fluor, selen, chrom)
-
woda
Składniki odżywcze spełniają trzy funkcje w organizmie:-
budulcową (białko, składniki mineralne) – dostarczają budulca do tworzenia, odbudowy lub utrzymania tkanek,
- energetyczną (węglowodany, tłuszcze) – służą jako "paliwo" dostarczające energii.
- regulującą (witaminy, składniki mineralne) – pomagają regulować procesy zachodzące w ciele.
Inne hasła zawierające informacje o "składniki odżywcze":
Data
...
Musical
...
Przemysł chemiczny
...
Wody gruntowe
...
Zieleńce
...
Płazińce
...
Torfowisko
...
Ekosystem
...
Arystoteles
...
Archetyp (psychologia)
...
Inne lekcje zawierające informacje o "składniki odżywcze":
Sieci komputerowe - Warstwowy model OSI (plansza 5)
...
Budowa i funkcja DNA (poprawiona) (plansza 3)
...
Budowa komórki eukariotycznej - część VII - system wakuolarny (plansza 10)
...
|