Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Tarta
TartaTarta (
fr.
tarte) – rodzaj wypieku, składającego się z
kruchego ciasta
i nadzienia, które może być zarówno słodkie (np. z owocami), jak i słone (np. z warzywami, grzybami). Tarta jest jedną z najpopularniejszych potraw
kuchni francuskiej
. Kruchym ciastem wylepia się dno i brzegi specjalnej formy do pieczenia tart - okrągłej i niskiej, o fałdowanych brzegach. Istnieją trzy metody pieczenia tarty: - równocześnie surowego ciasta z wyłożonym na niego nadzieniem,
- najpierw samego ciasta, a potem już upieczone napełnia się nadzieniem,
- najpierw samego ciasta (często z wyłożoną suchą fasolą, która zapobiega rośnięciu ciasta), a dopiero pod koniec pieczenia wykłada się nadzienie.
Odmianą tarty jest
quiche
, który różni się tym, że podawany jest wyłącznie z nadzieniem wytrawnym, zalanym masą jajeczną. Popularnymi we Francji tartami są:
Tarta Tatin
, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna. Linki zewnętrzne
Inne hasła zawierające informacje o "Tarta":
Chleb
...
Makau
curry. W Makau popularne są także bułeczki z kotletami, mleko imbirowe i Tarta jajeczna po portugalsku[82].W Makau zachowało się dużo historycznych budynków.
Zabytkowe centrum ...
Pikardia
...
Kuchnia francuska
...
Kategoria:Placki
...
Tarta
Tarta z jabłkamiTarta z
mirabelkami
Tarta (
fr.
tarte) – rodzaj wypieku, składającego się ...
Kategoria:Pieczywo
45 spośród wszystkich 45 stron tej kategorii.
Pieczywo
A
Angielka (pieczywo)
B
Bagietka (pieczywo)
Bajgiel
Bialy
Bochen
Buchta (ciasto)
Bułka
Bułka paryska
Bułka Tarta
C
Cazabe
Cebularz
Chałka
Chleb
Chleb graham
C cd.
Chleb orkiszowy
Chleb prądnicki
Chleb pytlowy
Chleb razowy
Ciabatta
Croissant
D
Drożdżówka
G
Grissini
Grzanki
H
Hverabrauð
I
Idli
K
Kajzerka
Kerststol
Krentenbol
L
Lawasz
L cd.
Lepioszka
N
Naan
O
Obwarzanek
Obwarzanki odpustowe
P
Panettone
Podpłomyk
Precel
Pumpernikiel
Puri (jedzenie)
R
Rogal
S
Soczewiaki
Suchary (pieczywo)
T
Tabouna
Tost
W
Wałek do ...
Salceson
i kminek)Czarny (tłuszcz pokrojony w kostkę, skórki wieprzowe, krew, kasza manna, bułka Tarta, rosół, przyprawy)Brunszwicki (podroby, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy)Saksoński (głowizna i skórki ...
Zrazy
– wypełnione farszem ze zmielonych składników (podsmażona wątróbka wieprzowa, cebula, groszek konserwowy, Tarta bułka)zrazy mielone (zraziki) – zrazy wykonane z mielonego mięsa (lub masy ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Tarta":
Żywność i żywienie (plansza 19)
(kapuśniak berneński)
Lapin aux pruneaux du nord (królik ze śliwkami)
Quiche lorraine (lotaryńska Tarta z wędzonym boczkiem i cebulą)
...
W restauracji oraz w kawiarni (plansza 20)
z truskawkami)
cupcakes framboises (babeczki z malinami)
madeleines à l'orange (magdalenki pomarańczowe)
tarte aux fraises (Tarta z truskawkami)
tarte aux pommes à la crème pâtissière (Tarta z jabłkami ...
|