Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Salceson

Salceson

Salceson - (wł.) rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub cielęcej z dodatkiem tłuszczu, podrobów , krwi , okrawków mięsa skórek i przypraw.

Mięso na salceson poddaje się peklowaniu, obgotowuje i odpowiednio przyprawia. Tak przygotowaną masą wypełnia się żołądki wieprzowe lub pęcherze wołowe, gotuje i prasuje[1].

Rodzaje salcesonów:

  • Włoski (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, przyprawy - czosnek, pieprz i kminek)
  • Czarny (tłuszcz pokrojony w kostkę, skórki wieprzowe, krew, kasza manna, bułka tarta, rosół, przyprawy)
  • Brunszwicki (podroby, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy)
  • Saksoński (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, krew, podroby, czosnek, kminek, przyprawy)
  • Ozorkowy (peklowane ozorki wieprzowe, skórki wieprzowe, krew, rosół, przyprawy)
  • Lastryko (czarny lub srebrzysto-szary)
  • Wiejski ( głowizna, rosół, skórki wieprzowe, słonina, przyprawy)
  • Podlaski (głowizna wieprzowa, rosół, szczypiorek, kminek, przyprawy)
  • Czosnkowy (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, czosnek)
  • Wołowy (głowizna i skórki wołowe, rosół, przyprawy)
  • Tyrolski (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, majeranek, pieprz, sól, przyprawy)
  • Cielęcy (głowizna i skórki cielęce, rosół, przyprawy)
  • Norweski (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, łosoś, przyprawy)
  • Żołądkowy (głowizna i skórki wieprzowe, rosół, przyprawy, włożone do żołądka), inna nazwa - salceson w żołądku

Przypisy

  1. Maciej E. Halbański: Leksykon sztuki kulinarnej. Warszawa: Watra, 1983. . 


Inne hasła zawierające informacje o "Salceson":

Kiełbasa ...

Dieta bezglutenowa ...

Podroby ...

Salceson Salceson - (wł.) rodzaj wyrobów podrobowych robionych z głowizny wieprzowej, wołowej lub ...

Kategoria:Wędliny ...

Kategoria:Kuchnia polska ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Salceson":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie