Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa

Dieta bezglutenowa – to specjalna dieta stosowana w leczeniu oraz w profilaktyce celiakii (choroby trzewnej, sprue nietropikalnej). Polega na całkowitej eliminacji z pożywienia produktów zawierających gluten czyli na wykluczeniu pokarmów z dodatkiem naturalnych bądź przetworzonych zbóż [1]:

Obecnie dowiedzione jest, że owies nie jest przeciwwskazany w żywieniu chorych z celiakią[2]. Jednak w Polsce, ze względu na zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż, produkty z udziałem owsa muszą być także wyeliminowane z diety.

W leczeniu celiakii zaleca się nieprzerwane stosowanie diety bezglutenowej do końca życia. Zapobieganie chorobie trzewnej polega natomiast na wyeliminowaniu glutenu z diety w wieku niemowlęcym . Należy pamiętać, że wiele gotowych produktów spożywczych dostępnych w sprzedaży może zawierać gluten tylko jako jeden ze składników obecnych w produkcie (na przykład zagęszczacze na bazie skrobi pszennej w jogurtach lub bulionach)[3].

Zalecenia szczegółowe dotyczące diety bezglutenowej

Niektóre produkty zawierające gluten, niedozwolone w chorobie trzewnej
  • Mąka pszenna
  • Mąka żytnia
  • Makarony zwykłe
  • Pieczywo zwykłe (chleb biały i razowy, bułki) i chrupkie
  • Kasze: manna , kasza jęczmienna ( pęczak , perłowa i łamana)
  • Otręby pszenne
  • Ciasta, herbatniki oraz inne słodycze zawierające mąkę pszenną (w tym niektóre cukierki, nadziewana czekolada)
  • Wędliny takie jak: kaszanka , pasztetowa, salceson (zawierają domieszkę glutenu)
  • Kawa zbożowa
  • Ocet
  • Wszystkie inne produkty zawierające dodatki pszenicy, żyta, jęczmienia – również w formie przetworzonej
  • W Polsce - także produkty zawierające owies ze względu na stałe zanieczyszczenie owsa ziarnami innych zbóż
Niektóre produkty spożywcze dozwolone w chorobie trzewnej
  • Ryż , mąka ryżowa, płatki i kaszki ryżowe, pieczywo ryżowe
  • Mączka ziemniaczana
  • Mąka kukurydziana, płatki i chrupki kukurydziane
  • Soja , tapioka , sago
  • Makaron bezglutenowy i pieczywo bezglutenowe
  • Kasze: gryczana i jaglana
  • Ciastka bezglutenowe, słodycze bezglutenowe, czekolada bez nadzienia (o ile nie jest zanieczyszczona glutenem)
  • Mleko, przetwory mleczne (o ile nie zawierają glutenu)
  • Jaja
  • Mięso, szlachetne wędliny (o ile nie zawierają glutenu), podroby, tłuszcze
  • Owoce, warzywa
  • Kawa naturalna, herbata (o ile nie zawiera glutenu), kakao naturalne
  • Przyprawy (o ile nie zawierają glutenu), cukier
  • Miód
  • Wszystkie produkty żywnościowe oznaczone symbolem "Przekreślonego Kłosa"

Linki zewnętrzne

Przypisy

  1. Kruszewski J. Celiakia. Od patogenezy do leczenia Alergia 1/8. 2001.
  2. Kruszewski J. "Celiakia. Od patogenezy do leczenia". Alergia 1/8. 2001 . (brak pełnego tekstu)
  3. Walewski P. Kęs bez kłosa . Polityka. Nr 34 (2618) z 25.08.2007. str. 76-77

Przeczytaj !


Inne hasła zawierające informacje o "Dieta bezglutenowa":

Nadciśnienie tętnicze ...

Sowa uszata ...

Wartość odżywcza ...

Marazm ...

Żywność funkcjonalna ...

Osteoporoza ...

Parlament Europejski ...

Hipokrates ...

Joschka Fischer ...

Chleb ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Dieta bezglutenowa":

Krew i choroby układu krwionośnego (plansza 17) ...

01. Rozwój człowieka (plansza 18) ...

Higiena układu ruchu (plansza 9) ...





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie