Kakao
KakaoOwoce kakaowca (przekrój), surowiec do otrzymywania
masła kakaowego
i kakao Kakao (
nah.
cacauatl – ziarno kakaowe) – nasiona z owoców
kakaowca
, z których proszek stosowany jest jako składnik wielu wyrobów cukierniczych: tabliczek
czekolady
, napojów, polew, wiórków czekoladowych, mas czekoladowych, cukierków. OdmianyWystępuje w trzech różniących się aromatem odmianach: - Criollo – pochodzi z
Ameryki Środkowej
i
Karaibów
, jest najpełniejsza w smaku, ale też najrzadsza, delikatna i trudna w uprawie, a przez to najcenniejsza;
- Forastero – najbardziej popularna, wytrzymała odmiana, o mocno czekoladowym, ale krótkotrwałym smaku;
- Tinitario – uprawiana na
Trynidadzie
, jest krzyżówką Criollo i Forastero.
ProdukcjaOwoce
kakaowca
zrywa się i pozostawia na 3–7 dni do fermentacji. Następnie ziarna są suszone (zazwyczaj na słońcu) w celu ochrony przed pleśnią, palone, klasyfikowane na różne gatunki i mielone. Uzyskaną półpłynną masę rozdziela się na
masło kakaowe
i
proszek kakaowy
za pomocą jednej z dwóch metod: - za pomocą prasy, co w połączeniu z alkalizacją ziaren stanowi podstawę produkcji czekolady holenderskiej;
- metodą Bromy, czyli wieszając worek z kakaową miazgą w ciepłym pomieszczeniu, co pozwala na uzyskanie lepszych efektów i zachowuje wyraźniejszy smak kakaowego proszku.
Kakao oprócz
białka
i
tłuszczu
zawiera dwa
alkaloidy
o działaniu pobudzającym –
teobrominę
i
kofeinę
, która występuje w śladowych ilościach. Teobromina ma znacznie słabsze działanie pobudzające niż kofeina, ale działa regenerująco na organizm zarówno po wysiłku fizycznym, jak i psychicznym. Kakao zawiera również nieaktywną po spożyciu
fenyloetyloaminę
(PEA)[1]. Kakao na przestrzeni dziejówHistoria kakao sięga czasów
Majów
i
Azteków
. Pili oni oszałamiający napój kakaowy (zwany chocolatl) podczas obrzędów i świąt religijnych. W tamtejszych kręgach kulturowych ziarna kakaowca były niezwykle cenne i służyły nawet jako środek płatniczy. Ziarno kakaowca przywiózł do
Europy
Krzysztof Kolumb
. Napój, warzony wedle przepisu azteckiego króla Montezumy, zdobył najpierw uznanie na dworze hiszpańskim. Często próbowano tworzyć napoje według własnych receptur, jednak nie przynosiło to oczekiwanego rezultatu, gdyż Hiszpanie uszlachetniali ten napój za pomocą
wanilii
i
cukru
. Dopiero w
XVII wieku
napój kakaowy upowszechnił się na innych dworach europejskich. Obecnie istnieje na świecie niewiele miejsc, gdzie można spróbować oryginalnego napoju kakaowego. Jedno to muzeum czekolady firmy
Cadbury
w
Birmingham
, w
Anglii
. Prawdziwej czekolady można skosztować także w
Kolonii
w
Niemczech
w Muzeum Czekolady. Przypisy- ↑ Występowanie
fenyloetyloaminy
w kakao stwierdzono metodą
chromatografii gazowej
i
spektroskopii masowej
w 1992 r. Zob.: G. Ziegleder, E. Stojacic, B. Stumpf, Występowanie beta-fenyloetyloaminy i pochodnych w kakao i produktach kakaowych, Zeitschrift für Lebensmittel-Untersuchung und-Forschung, Springer Verlag, 1992.
[1]
Bibliografia- Barbara Wójcik-Stopczyńska. Charakterystyka mikrobiologiczna ziarna kakaowego, produktów jego przerobu oraz środowiska przetwarzania. Szczecin: Wydawnictwo Akademii Rolniczej. 2006.
Inne hasła zawierające informacje o "Kakao":
Towar
...
Narkotyk
...
Wyspy Salomona
48% produktu krajowego
brutto
(usługi 40%,
przemysł
9%) RolnictwoNajważniejsze uprawy:
palma kokosowa
,
Kakaowiec
,
bataty
,
taro
(kolokazja),
pochrzyn
(jams),
ryż
,
palma oleista
, oraz
maniok
, warzywa, ...
Krzysztof Kolumb
...
Muhammad Ali (pasza)
...
Cukiernictwo
...
Witamina B2
...
Dieta bezglutenowa
...
Gabon
...
Gwinea Równikowa
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Kakao":
127. Charakterystyka państw intensywnie rozwijających się na podstawie Chin, Indii, Arabii Saudyjskiej i Brazylii (plansza 26)
kawa/Kakao
25,1 / 9,5
...
Napoje (plansza 19)
e height=380 width=770 >
Cocoa
- Kakao
Chocolate and cocoa contain a high level of flavonoids which may have ...
Ameryka Północna - zagadnienia społeczno-gospodarcze (plansza 15)
światowych zbiorów pochodzi z USA), sizal (19,5%), tytoń, a także kawa i Kakao.
Najpopularniejszymi owocami krajów Ameryki Środkowej są banany (15% światowych zbiorów), które ...
|