Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Kaszanka

Kaszanka

Krupnioki surowe
Kaszanka

Kaszanka (kiszka, śl. krupńok) - wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz podrobów : wątroba, płuca, skórki wieprzowe, tłuszcz. Podstawowe przyprawy to: cebula , pieprz , majeranek .

Kaszankę w warunkach domowych wytwarza się głównie przy okazji świniobicia , kiedy jest dostępna świeża krew.

Podroby te są koloru czarnofioletowego (od krwi i kaszy), mają najczęściej osłonkę z jelita . W zależności od regionu i producenta są grubsze lub cieńsze. Krupniok zazwyczaj ma kształt typowej kiełbasy grubości do 5 cm.

Do wyrobu kaszanki używa się kaszy gryczanej lub jęczmiennej. Rozróżnia się też kaszankę pieczoną, jak i parzoną (gotowaną po napełnieniu).

Wyrobem przypominającym kaszankę jest bułczanka ( śl. żymlok), gdzie kasza zastąpiona jest miękiszem bułki . Kaszankę przypomina również kadrel, który składa się przede wszystkim z krwi i kawałków słoniny .


Inne hasła zawierające informacje o "Kaszanka":

Kiełbasa ...

Dieta bezglutenowa ...

Podroby ...

Kaszanka Krupnioki suroweKaszankaKaszanka (kiszka, śl. krupńok) - wyrób wędliniarski z kaszy i krwi oraz ...

Kategoria:Wędliny ...

Kategoria:Kuchnia polska ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Kaszanka":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie