|
cukrowce
Inne hasła zawierające informacje o "cukrowce":
Białka złożone
strukturze resztę
kwasu fosforowego
, np.
kazeina
(białko występujące w mleku)
glikoproteidy
- zawierają cukrowce (tkanka okrywająca i płyny ustrojowe)
chromoproteiny
- zawierają część barwnikową (np. chlorofil ...
Fermentacja mlekowa
peklowanego
i surowych
kiełbas
).Bakterie właściwej fermentacji mlekowej dzieli się na:homofermentatywne - fermentują cukrowce wytwarzając głównie
kwas mlekowy
heterofermentatywne - fermentują cukrowce wytwarzając obok kwasu mlekowego ...
Węglowodany
Węglowodany (cukrowce, sacharydy) –
organiczne
związki chemiczne
składające się z atomów
węgla
,
wodoru
...
Cykl glioksylanowy
Krebsa-Kornberga – cykliczny szereg przemian
biochemicznych
(reakcji
enzymatycznych
) umożliwiający przekształcanie tłuszczów w cukrowce.Zachodzi w
glioksysomach
nasion
roślin oleistych
oraz u bakterii, w których zachodzi ...
błona komórkowa
...
glikoproteid
skład błon biologicznych. Pełni w organizmie funkcje przemiany białek i tłuszczy w cukrowce.
...
Inne lekcje zawierające informacje o "cukrowce":
Budowa komórki eukariotycznej - część II (plansza 13)
są przyłączone łańcuchy cukrowe, i stąd nazwa - glikoproteiny (1).
Wszystkie cukrowce wchodzące w skład glikolipidów i glikoprotein są zatem umieszczone tylko po ...
Budowa komórki eukariotycznej - część IV (plansza 7)
którym, przynajmniej początkowo jest aparat Golgiego
Nowo powstałe białka, a także lipidy i cukrowce są dostarczane z ER, poprzez aparat Golgiego do powierzchni komórki przez ...
102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.3 (plansza 11)
...
|
|
|
|