|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje
| 1 | | | ... | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | 19 | | | 20 | | | 21 | | | 22 | | | 23 | | | 24 | | | 25 | | | 26 | | | 27 | | | 28 | | | 29 | |
Lekcja: "Rolnictwo w Polsce"
|
|
|
Charakterystyka roślin warzywnych
Warzywa kapustne |
Warzywa cebulowe |
|
zawiera witaminę C, substancje przeciwnowotworowe i błonnik, wykazuję własności bakteriobójcze |
|
zawiera dużo witamin (C z grupy B), kwas foliowy, stosowana w infekcjach układu oddechowego i pokarmowego |
kapusta |
cebula |
|
niskokaloryczny, zawiera substancję przeciwnowotworowe i bardzo dużo witaminy C |
|
zawiera wit. C, magnez, żelazo, potas. Poprawia kondycje, odporność, chroni przed nowotworami i zawałami serca. |
kalafior |
czosnek |
|
zawiera potas, magnez, fosfor, wapń, wit. (C, B, ß-karoten). Poprawia odporność, reguluje trawienie. |
|
zawiera węglowodany, fosfor, błonnik, wapń, siarkę, magnez, wit. C. polecany przy zatruciu i zmęczeniu. |
kalarepa |
por |
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|