Lekcja: "Zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze, mineralne, witaminy i wodę"
Makroelementy
Wapń - składnik kości i zębów, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania mięśni i układu nerwowego. Bierze również udział w procesach krzepnięcia krwi. Źródłem wapnia jest nabiał oraz warzywa liściaste.
Potas i sód – pierwiastki te mają istotny wpływ na pobudliwość komórek nerwowych i mięśniowych. Sód jest także odpowiedzialny za równowagę wodno – mineralną organizmu, a jego głównym źródłem jest sól kuchenna.
Siarka – składnik wielu aminokwasów. Jej źródłem jest głównie mięso oraz rośliny strączkowe.
Magnez – obok wapnia i fosforu wchodzi w skład kości, jest aktywatorem wielu enzymów, niezbędny do prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego i mięśniowego. Źródłem tego pierwiastka są orzechy, ziarna zbóż, warzywa o ciemnozielonych liściach, czekolada i kakao.