Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Aktualna kategoria: Nauka » Biologia » Gimnazjum - lekcje

123456789101112131415161718...2223
Lekcja: "Rośliny użytkowe"
Funkcje lecznicze i przyprawowe

Imbir Przyprawa do dań mięsnych, warzywnych, pierników, deserów. Stosowany przy przeziębieniach, migrenach, poprawia krążenie, działanie przeciwobrzękowe i odkażające.
Kmin rzymski Przyprawa do potraw z ryżu, marynat, sosów, mięs i warzyw. Działanie przeciwzapalne, napotne, pobudza serce i wydzielanie soków trawiennych.
Koper Przyprawa do sałatek, potraw z ryb, kiszenia ogórków, do ziemniaków, chleba, potraw mięsnych. Łagodzi skurcze żołądkowe, kolki, niestrawności, działa moczopędnie.
Kminek zwyczajny Przyprawa do sałatek, kapusty, potraw smażonych, zup i wypieków. Działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo, wiatropędnie, poprawia trawienie.
Cynamonowiec Stosowany jako przyprawa do potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego. Poprawia trawienie i ukrwienie organizmu, łagodzi stresy.
<< Poprzednia plansza   Następna plansza >>
Pobierz lekcję

Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:




Zgłoś uwagę do lekcji:




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie