Przyprawa do dań mięsnych, warzywnych, pierników, deserów. Stosowany przy przeziębieniach, migrenach, poprawia krążenie, działanie przeciwobrzękowe i odkażające.
Kmin rzymski
Przyprawa do potraw z ryżu, marynat, sosów, mięs i warzyw. Działanie przeciwzapalne, napotne, pobudza sercei wydzielanie soków trawiennych.
Koper
Przyprawa do sałatek, potraw z ryb, kiszenia ogórków, do ziemniaków, chleba, potraw mięsnych. Łagodzi skurcze żołądkowe, kolki, niestrawności, działa moczopędnie.
Kminek zwyczajny
Przyprawa do sałatek, kapusty, potraw smażonych, zup i wypieków. Działa bakteriobójczo, przeciwskurczowo, wiatropędnie, poprawia trawienie.
Cynamonowiec
Stosowany jako przyprawa do potraw z ryżu, pieczonych jabłek, wina grzanego. Poprawia trawienie i ukrwienie organizmu, łagodzi stresy.