Lekcja: "139. Przemiany w kulturze i życiu codziennym"
Garkuchnia w Warszawie
Przemiany w kulturze i życiu codziennym
Warunki bytowe
Pod koniec XIX w.zmienił się jadłospis niektórych społeczeństw, w których potrawy stały się bardziej urozmaicone, bogatsze w mięso, warzywa i owoce. W większych miastach bardziej popularne stały się restauracje, kawiarnie, cukiernie oraz garkuchnie (były one przeznaczone dla uboższej części społeczeństwa). Technologia pozwalająca na opracowanie rur żeliwnych umożliwiła ich produkcję i wykorzystanie w doprowadzaniu wody bieżącej do mieszkań oraz w instalacji kanalizacji. Jednak nie wszystkich było stać na takie nowoczesne wygody, a ponadto istnieli w społeczeństwie ludzie, którzy nie byli w stanie zapewnić sobie podstawowych wygód. Dzięki rozwojowi medycyny i polepszeniu warunków bytowych, wydłużyła się średnia długość życia.