Aktualna kategoria:
Nauka » Geografia » Liceum - lekcje
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19
Lekcja: "116. Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo"
Produkcja zwierzęca, rybołówstwo i rybactwo
Jęczmień
Autor: Wikipedia[ToAr]
Zasięg i systemy hodowli zwierząt
W państwach o rozwiniętej gospodarce przeważa chów intensywny , w którym do karmienia zwierząt stosuje się różnego rodzaju
pasze (otrzymywane np. z
kukurydzy ,
jęczmienia ,
soi ,
mączki kostnej i
rybnej ,
słonecznika ) oraz
rośliny pastewne (np.
łubin ,
lucerna ,
bobik ,
koniczyna ). Bydło często wypasa się na naturalnych
pastwiskach , a
przed ubojem dokarmia się je paszami treściwymi . Niektóre zwierzęta (np.
drób i
trzoda chlewna ) hoduje się
w specjalnych pomieszczeniach , a w żywieniu stosuje się pasze (wpływają one np. na przyrost masy lub znoszenia większej ilości jaj).
W krajach słabo zaludnionych lub opóźnionych (np.
Andy i
Patagonia w
Ameryce Południowej oraz środkowa
Afryka i
Azja )
w rozwoju stosuje się głównie hodowlę ekstensywną , która polega na wykorzystaniu naturalnych pastwisk.
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom: