Dawki żywieniowe
Badania
ONZ informują, że
ok. 1/3 ludności świata nie dojada, ok. 10% (ok. 600 mln) głoduje, a w ciągu roku z głodu umiera kilka milionów ludzi (np. w ciągu kilku ostatnich lat w
Korei Północnej z tego powodu zmarło ok. 2 mln ludzi). Region głodu obejmuje
większość państw Czarnej Afryki (kraje leżące na północ od
Sahary, nazywane tak z powodu zamieszkałej tam ludności czarnoskórej),
niektóre obszary Ameryki Łacińskiej oraz część państw południowej, wschodniej i południowo-wschodniej
Azji. Głównym powodem niedożywienia w tych krajach jest niedostateczna ilość pokarmu zawierającego
białko zwierzęce, którego dzienne spożycie
nie przekracza 15 g na osobę (np. w Korei Północnej mięso spożywa się trzy razy w roku: w rocznicę wyzwolenia, na urodziny wodza oraz w święto 1 Maja).