Główne uprawy
Wśród zbóż w Polsce dominuje
pszenica. Coraz mniej gruntów zajmują
żyto i
owies. Pola coraz częściej obsiewa się lepiej plonującym
pszenżytem, mieszankami zbożowymi, a przede wszystkim
kukurydzą na ziarno ( w ciągu ostatnich siedmiu lat
areał zwiększył się blisko pięciokrotnie). Niewiele uprawia się
gryk i
prosa. Największe wymagania klimatyczne i glebowe wśród zbóż ma pszenica,
jęczmień i kukurydza, a najmniejsze – żyto i owies.
Zbiory warzyw i owoców w Polsce
Bardzo dużo zbiera się w
Polsce warzyw (ok. 5 mln ton) i owoców (1,8 do 2,9 mln ton). Wśród warzyw dominuje
kapusta (ok. 1,5 mln ton), a wśród owoców –
jabłka (1,5 do 2,4 mln ton). Polska jest światowym
potentatem w zbiorach jabłek,
porzeczek,
truskawek i
malin. Obszary sadownicze rozmieszczone są na terenie całego kraju.