Areał przeznaczony pod uprawę roślin strączkowych, ziemniaków systematycznie się zmniejsza. Związane jest to z pełnym zaspokojeniem potrzeb rynku lub małą opłacalnością produkcji tych roślin. Zmniejsza się produkcja roślin przemysłowych – buraków, oleistych (rzepak, rzepik), włóknistych (len) i tytoniu. Jedynie chmiel zajmuje niezmienny obszar ( 1900 – 2300 ha).
Areał gruntów przeznaczonych pod uprawę roślin pastewnych zmniejsza się. Ich miejsce zajmują zboża. Powierzchnia gruntów przeznaczona pod uprawę warzywną pozostaje stabilna. Na rozmieszczenie roślin uprawnych w Polsce wpływają czynniki przyrodnicze (gleba, klimat). Prawie wszystkie rośliny uprawiane są na obszarze całej Polski (poza nielicznymi np. chmielem).
Roślina mająca największe liście dorastające do 20 metrów długości to palma Raphia farinifera (Raphia ruffia), która rośnie na wyspach Oceanu Indyjskiego.