Lekcja: "102. Nieorganiczne i organiczne składniki komórki cz.2"
Wiązania peptydowe aminokwasów
Aminokwasy łączą się wiązaniami kowalencyjnymi typu peptydowego, które łączą grupę aminową jednego aminokwasu z grupą karboksylową drugiego aminokwasu, przy jednoczesnym wydzieleniem cząsteczek wody. Proces ten wymaga dostarczenia energii z zewnątrz, gdyż jest to reakcja endoergiczna. Dzięki wiązaniom peptydowym, tworzą się tzw. łańcuchy peptydowe białek zawierające od kilkudziesięciu do tysięcy aminokwasów. Łańcuchy takie różnią się od siebie długością. Łączenia takich wiązań, w zależności od ilości połączonych aminokwasów, noszą różne nazwy (np. dwupeptyd zw. dipeptydem to związek dwóch aminokwasów, trzech – trójpeptyd, czyli tripeptyd, itd). Aby dokładniej określić te związki, łączy się nazwy aminokwasów.