Lekcja: "140. Wpływ niektórych trucizn i środków psychoaktywnych na człowieka"
Muchomory
Muchomor jadowityAutor: Ilmari Karonen
Co roku w sezonie grzybobrania dochodzi do zatruć wywołanych spożyciem trujących grzybów. Mimo, że są to zatrucia stanowiące niewielki procent wszystkich zatruć w skali kraju, to stanowi to cyklicznie pojawiający się problem. Wiele grzybów trujących przypomina te jadalne, a niewprawionemu grzybiarzowi łatwo w tym przypadku o pomyłkę. I tak np. muchomora jadowitego łatwo można pomylić z pieczarką , a czernidlaka pospolitego - z czubajką kanią. Najbardziej trującym grzybem w Polsce jest muchomor sromotnikowy, który bardzo przypomina gąskę zielonkę i gołąbka zielonego. Największe zagrożenie dla organizmu człowieka stanowi jego wiosenna odmiana, która posiada jeszcze zupełnie białe owocniki, dzięki czemu przypomina pieczarkę.