Rolnictwo Słowacji cechuje dosyć wysoka towarowość, duży stopień mechanizacji i chemizacji oraz do 1991 państwowych lub spółdzielczych własność ziemi.
od 1992 trwa proces mający na celu uregulowanie własności ziemi i środków produkcji rolnej.
Tereny wykorzystywane przez rolnictwo zajmują ok. 24 tys. km2 pow. kraju, w tym: grunty orne 59,1%, łąki i pastwiska 35,8%, ogrody i sady 3,9%, winnice 1,1%.
Uprawia się zboża, głównie pszenicę (1,7 mln t, 2005), kukurydzę (943 tys. t) i jęczmień (799 tys. t) oraz buraki cukrowe (1,6 mln t), rzepak, słonecznik, winorośl, tytoń, ziemniaki, owoce i warzywa.
Hoduje się trzodę chlewną, drób, bydło, owce.
Najważniejszymi regionami rolniczymi są niziny: Mała Naddunajska i Nadcisańska oraz doliny Morawy i Wagu.