Relacja człowiek-środowisko i ekologiczne skutki nieracjonalnej gospodarki
Nadmierne wykorzystanie gleb
Aby uporać się z problem głodu powiększającej się liczby mieszkańców świata, należy zwiększyć produkcję żywności, więc powiększa się powierzchnię pól uprawnych i pastwisk poprzez wycinanie lasów, a nadmierne wykorzystywanie gleby powoduje wyczerpywanie jej składników. Aby zwiększyć produkcję roślinną, a jednocześnie nie wyjałowić gleby, stosuje się mechanizację oraz nawozy i środki ochrony roślin. Nawozy sztuczne, dzięki dynamicznie rozwijającego się przemysłu chemicznego, wprowadzono po II wojnie światowej, a obecne jego zużycie przekracza nawet 600 kg na hektar w przypadku rolnictwa intensywnego. Wzrost jego zużycia zwiększa plony, lecz powoduje zanieczyszczenie gleby, czyli prowadzi do spadku jej jakości. Nawozy powodują także zmianę składu chemicznego roślin uprawnych, więc kraje rozwinięte zaczęły ograniczać jego stosowanie, podczas gdy w biedniejszych krajach nadal stosuje się go w dużych ilościach by pozyskać więcej żywności.