Mięso, sklep mięsny
-
viande, boucherie
Viande: bouf, veau, mouton, agneau, gibier, porc. ( mięso: wołowina, cielęcina, baranina, dziczyzna, wieprzowina)
bifteck: bleu saignant, a point, bien cuit. ( stek: niebieski czyli pół surowy, krwisty, średni /w sam raz/, dobrze upieczony)
Abats: foie, cervelle, rognon, langue. ( podroby: wątróbka, móżdżek, nerka, ozorek)
Gibier: chevreuil, sanglier, lievre, daim, cerf. ( dziczyzna: sarna, dzik, zając, daniel, jeleń)
Volaille: (drób)
- poulet (kurczak)
- dinde (indyk)
- oie (gęś)
- canard (kaczka)
- chapon (kapłon)
- pigeon (gołąb)
- pintade (perliczka)
- perdrix (kuropatwa)
- lapin (królik)
|
|
|
|
|
|
Czy wiecie, że:
Królik, z powodu białego mięsa zaliczany jest do drobiu.
|
|