Lekcja: "Struktura i rozmieszczenie produkcji rolnej"
tytoń
szyszki chmielu
Używki - tytoń i chmiel
Powierzchnia upraw tytoniuw 2007 r. wzrosła o 3 tys. ha w porównaniu do roku poprzedniego i wyniosła ok. 21 tys. Tytoń najlepiej rozwija się w temperaturze 18–25 st.C, niebezpieczne są przymrozki. Dla rozwoju tytoniu ważne okazuje się również nasłonecznienie. Wzrasta wtedy zawartość olejków eterycznych, które decydują o właściwościach aromatycznych surowca, a roślina jest mniej narażona na choroby grzybowe. Pod uprawę tej rośliny najlepsze są gleby próchniczne. Jednak dobre wyniki w uprawie uzyskuje się na glebach niezbyt żyznych, ale przewiewnych, piaszczystych i piaszczysto—gliniastych.
W 2008 roku zebrano 41,2 tyś ton tytoniu.
Chmiel- miejsce pod plantację powinno być nasłonecznione i osłonięte od wiatrów. Gleba żyzna, o odczynie obojętnym do lekko zasadowego. Przed założeniem plantacji prowadzi się staranne zabiegi pielęgnacyjne ziemi, nawożenie i odchwaszczanie. Następnie co roku nawozi się i wykonuje zabiegi niszczące chwasty, szkodniki i choroby.
Chmiel wykorzystywany jest m.in. w piwowarstwie oraz w przemyśle kosmetycznym.
W 2008 roku zebrano 3,5 tys. ton chmielu w Polsce.