Lekcja: "Struktura i rozmieszczenie produkcji rolnej"
żyto
Jęczmień zwyczajny
Zboża
W strukturze zasiewów przeważają zdecydowanie zboża około 70% wszystkich upraw.
Zboża są wykorzystywane do celów spożywczych, przemysłowych i pastewnych. Pszenica zajmuje około 20% powierzchni gruntów ornych, jest uprawiana w pasie, ciągnącym się od Żuław Wiślanych przez Kujawy, Nizinę Wielkopolską, aż do Niziny Śląskiej, a także na Wyżynie Sandomierskiej i Wyżynie Lubelskiej.Pszenica jest wymagającym zbożem pod względem warunków glebowych i wilgotnościowych. Żyto jest tradycyjnym polskim zbożem, uprawianym na słabych glebach w Polsce środkowej i wschodniej.Coraz bardziej popularne jest pszenżyto, ponieważ ma małe wymagania glebowo - klimatyczne,a daje wysokie plony z hektara. Jęczmień jest uprawiany do celów przemysłowych lub do produkcji pasz.
Owies jest coraz mniej popularny, ponieważ stanowił paszę dla koni, a tych pogłowie maleje.