Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie
PrezentacjaMapaForumPrezentacja nieoficjalnaZmiana prezentacjiUczniowie
Zespół Szkół Zawodowych

im. ppor. Emilii Gierczak

ul. Dominikańska 9E, 05-530 Góra Kalwaria
tel. (22) 727-35-27, fax: (22) 727-33-44
www:   https://zszgk.edupage.org
ZSZ na Facebooku
e-mail:   zszgk@o2.pl
Liczba odwiedzin od 01.01.2015: 15382 razy
dzięki wykupionej wizytówce w serwisie szkolnictwo.pl
(wysokie pozycjonowanie płatnej wizytówki =
= duża popularność
Twojej jednostki!)
* szkolnictwo.pl - najpopularniejszy informator edukacyjny - 1,5 mln użytkowników miesięcznie
 

4-LETNIE TECHNIKUM

- technik żywienia i usług
  gastronomicznych
+ Fitness cross
  i dietetyka

- technik hotelarstwa
  + Turystyka w hotelarstwie


BRANŻOWA SZKOŁA I STOPNIA

- kucharz

"Każdy sukces ma swój początek w szkole"

Historia szkoły
Historia szkoły sięga 1927 roku. Tak datowane są najstarsze dokumenty, tzw. "katalogi", z egzaminów potwierdzających przygotowanie zawodowe. Przed wojną zajęcia lekcyjne odbywały się w budynku szkoły podstawowej, która mieści się przy ulicy Kalwaryjskiej, natomiast praktyki u miejscowych rzemieślników.

Za rzeczywisty początek działalności szkoły uznaje się jednak wrzesień 1944 roku. W tym czasie zainaugurowało swoją działalność Publiczne Liceum Dokształcające o charakterze ogólnozawodowym. Od 1959 roku Zasadnicza Szkoła Zawodowa rozpoczyna kształcenie na kierunkach kucharz oraz przetwórstwo owoców i warzyw. Jednym z ważnych zdarzeń w życiu placówki było nadanie szkole imienia ppor. Emilii Gierczak. 11 III 1974 roku bohaterka walki o odzyskanie Pomorza zostaje patronką Zasadniczej Szkoły Zawodowej. Lata 70. to również okres ostatecznego ustalenia profilu szkoły, której celem staje się kształcenie kucharzy. Od 2008 roku szkoła mieści się w zaadaptowanym na jej potrzeby budynku i nieustannie się rozwija. W roku szkolnym 2015/2016 do użytku oddana została nowoczesna hala sportowa. Zasadnicza Szkoła Zawodowa może poszczycić się niemal 80-letnią tradycją. Jest na stałe wpisana w krajobraz Góry Kalwarii jako placówka kształcąca doskonałych i poszukiwanych na rynku pracy fachowców. Od 1 września 2000 roku do chwili obecnej funkcję dyrektora szkoły pełni mgr inż. Teresa Korczak.

KIERUNKI KSZTAŁCENIA W ROKU SZKOLNYM 2018/2019

4-letnie Technikum kształcące w zawodzie:

Technik żywienia i usług gastronomicznych + Fitness cross i dietetyka (innowacja pedagogiczna)


Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski i biologia.
W trakcie trwania nauki w szkole uczeń będzie mógł zdobyć dwie kwalifikacje zawodowe:
  • TG.07. – Sporządzanie potraw i napojów
  • TG.16. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych, których zdanie będzie potwierdzone uzyskaniem świadectwa potwierdzającego daną kwalifikację w zawodzie.

Technik hotelarstwa + Turystyka (innowacja pedagogiczna)
Przedmioty realizowane w zakresie rozszerzonym: język angielski i geografia.
W trakcie trwania nauki w szkole uczeń będzie mógł zdobyć kwalifikację zawodową:
  • TG.12. – Planowanie i realizacja usług w recepcji
  • TG.13. - Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie, których zdanie będzie potwierdzone uzyskaniem świadectwa potwierdzającego daną kwalifikację w zawodzie.

3-letnia Branżowa Szkoła I Stopnia kształcąca w zawodzie:

Kucharz
W trakcie trwania nauki w szkole uczeń będzie mógł zdobyć  kwalifikację zawodową:
  • TG.07. – Sporządzanie potraw i napojów, której zdanie będzie potwierdzone uzyskaniem świadectwa potwierdzającego daną  kwalifikację w zawodzie.

Zalety szkoły:
  • nowoczesny, funkcjonalny budynek, hala sportowa
  • świetnie wyposażone sale technologiczne i Warsztaty Szkolne
  • sale lekcyjne wyposażone w multimedia
  • praktyki zawodowe w restauracjach najlepszych warszawskich hoteli
  • cykliczne szkolenia "Gotuj z mistrzem"
  • kursy w ramach projektu unijnego "Atrakcyjni na rynku pracy":
    • barmański
    • kelnerski
    • baristy
    • cukiernictwa
  • zagraniczne staże w ramach programu Erasmus+
  • doskonałe przygotowanie do egzaminu maturalnego i egzaminów zawodowych
  • zdobycie doświadczenia i umiejętności oczekiwanych przez pracodawców
  • doskonałe przygotowanie do wykonywania poszukiwanych na rynku pracy zawodów
  • liczne zajęcia pozalekcyjne rozwijające pasje uczniów, podnoszące ich kwalifikacje i umiejętności zawodowe:
    • koło carvingu
    • koło cukiernika
    • wolontariat
    • koło dietetyka
    • koło artystyczne
  • bezpieczna i przyjazna atmosfera

Dojazd i lokalizacja
Szkoła znajduje się w centrum Góry Kalwarii, w bliskiej odległości od dworca autobusowego. Dogodny dojazd do szkoły mają uczniowie mieszkający w okolicach Warki, Grójca i Piaseczna (PKS) oraz Konstancina-Jeziorny (autobusy ZTM). Uczniowie mają możliwość zamieszkania w internacie.

Ścieżka kariery po ukończeniu szkoły
Po ukończeniu kierunku „technik żywienia i usług gastronomicznych” absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
  • oceniania jakości żywności oraz jej przechowywania
  • sporządzania i ekspedycji potraw i napojów
  • planowania i oceny żywności
  • planowania i realizacji usług gastronomicznych
  • organizowania produkcji gastronomicznej.

Możliwości zatrudnienia:
  • restauracje
  • kawiarnie hotelowe
  • zakłady gastronomiczne
  • bary szybkiej obsługi
  • pensjonaty, domy wczasowe
  • restauracje na statkach i promach
  • szpitale, sanatoria, szkoły, internaty, stołówki prowadzone przez zakłady pracy
  • przedsiębiorstwa zajmujące się produkcją produktów i półproduktów spożywczych.

Zdobyte kwalifikacje w zawodzie mogą być podwyższane poprzez kontynuację nauki w szkołach wyższych na kierunku technologia żywności i żywienia człowieka lub podobnych.

Po ukończeniu kierunku „technik hotelarstwa” absolwent szkoły będzie posiadał następujące umiejętności:
  • prowadzenia działalności promocyjnej oraz sprzedaży usług hotelarskich
  • rezerwowania usług hotelarskich
  • wykonywania prac związanych z obsługą gości w recepcji
  • przygotowywania jednostek mieszkalnych do przyjęcia gości
  • przygotowywania i podawania śniadań w obiekcie świadczącym usługi hotelarskie
  • przyjmowania i realizacji zamówień na usługi hotelarskie.

Możliwości zatrudnienia w:
  • recepcji i części parterowej hotelu części noclegowej hotelu hotelowym dziale gastronomicznym
  • obiektach bazy noclegowej: hotelach, motelach, pensjonatach, kempingach, schroniskach, domach; wycieczkowych, polach biwakowych oraz w ruchomej bazie noclegowej: promowej, kolejowej, lotniczej
  • w organach administracji samorządowej, zajmującymi się usługami hotelarskimi, a także w branżowych organizacjach i stowarzyszeniach.

Uczeń kończący szkołę może kontynuować naukę na studiach wyższych m.in. na kierunku hotelarstwo i gastronomia.

Po ukończeniu branżowej szkoły I stopnia kierunek „kucharz” absolwent szkoły będzie przygotowany do wykonywania zadań zawodowych związanych z:
  • przechowywaniem żywności
  • sporządzaniem potraw i napojów
  • ekspedycją potraw i napojów.

Kucharz może być zatrudniony w zakładach żywienia otwartego i zamkniętego lub instytucjach zajmujących się obrotem żywności. Ponadto może prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie świadczenia usług gastronomicznych, a także zdobywać dodatkowe kwalifikacje po zdaniu odpowiedniego egzaminu.

Umieść poniższy link na swojej stronie aby wzmocnić promocję tej jednostki oraz jej pozycjonowanie w wyszukiwarkach internetowych:

Zaloguj się aby mieć dostęp do platformy edukacyjnej




Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie