Zespół Szkół Spożywczych
CELE I ZADANIA
Nasza szkoła w szczególności:
- umożliwia zdobycie wiedzy i umiejętności zgodnie z osiągnięciami współczesnej nauki,
niezbędnej dla uzyskania świadectwa ukończenia szkoły
- w zakresie kształcenia zawodowego - dąży do wyposażenia w taki zasób wiedzy ogólnej, który umożliwi swobodne poruszanie się po rynku pracy,
- umożliwia kształcenie, dokształcanie i doskonalenie uczniów i słuchaczy w formach szkolnych i pozaszkolnych
- umożliwia realizowanie zadań związanych z przyznawaniem tytułów kwalifikacyjnych
- zapewnia współpracę z organizacjami oświatowymi w kraju i za granicą
BAZA SZKOŁY
Szkoła posiada klasopracownie, w których odbywają się zajęcia teoretyczne oraz dobre zaplecze do odbywania zajęć fizycznych, łącznie z siłownią.

Większość klas przystosowanych do prowadzenia zajęć
z przedmiotów zawodowych posiada
środki audiowizualne, które wspomagają i uatrakcyjniają proces nauczania.
W pracowniach znajdują się: modele, foliogramy, slajdy, albumy, prospekty, gabloty, zestawy ćwiczeń filmy, testy, a ostatnio przybywają liczne pomoce wykonane na CD.
Szkoła posiada: wspaniale wyposażoną pracownię maszyn i urządzeń, pracownię analizy chemicznej, gastronomiczną, klasopracownię towaroznawstwa, ciastkarską
i piekarską.
Od roku szkolnego 2003/2004 szkoła posiada również
nową pracownię komputerową.
ZAJĘCIA PRAKTYCZNE
Praktyczna nauka zawodu odbywa się
w kilkudziesięciu placówkach branży spożywczej i gastronomicznej na terenie całego Śląska.
Uczniowie przechodzą odpowiedni cykl szkolenia, podczas którego zdobywają niezbędne umiejętności zawodowe. Zakłady pracy, z którymi współpracuje szkoła są wyposażone w
nowoczesny sprzęt i posiadają wykwalifikowaną kadrę pracowników. Dodatkowo nasi uczniowie mogą uczestniczyć
w wielu innych formach doskonalenia zawodowego organizowanych przez nauczycieli przedmiotów zawodowych np. w: szkoleniach w wyspecjalizowanych ośrodkach, pokazach firm oraz wyjazdach na targi branżowe.
Zapraszamy serdecznie !!!