|
Bakława
BakławaBakława inaczej także baklawa lub baklava -
deser
rozpowszechniony zarówno w
kuchni tureckiej
, ormiańskiej, bułgarskiej jak i bałkańskiej. Klasyczną bakławę przygotowuje się z ciasta półfrancuskiego - zwanego niekiedy korą (bałkańska nazwa) lub ciastem filo (grecka nazwa) - przełożonego warstwami pokrojonych
orzechów
(włoskich lub migdałów) z cukrem lub miodem. Całość zapieka się, a następnie kroi w romby, trójkąty, kwadraty i inne formy, a następnie polewa lukrem lub syropem zrobionym z wody, cukru i soku cytrynowego. Górę posypuje sie zmiażdżonymi, niesolonymi orzeszkami pistacjowymi. Zobacz też
Inne hasła zawierające informacje o "Bakława":
Kuchnia turecka
...
Bakława
BakławaBakławaBakława inaczej także baklawa lub baklava -
deser
rozpowszechniony zarówno w
kuchni ...
Kategoria:Kuchnia turecka
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Bakława":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|