|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Betanina
BetaninaBetanina | | Ogólne informacje | Nomenklatura systematyczna (
IUPAC
): | 1-(2-(2,6-dikarboksy-1,2,3,4-tetrahydro-4-pirydylideno)etylideno)-5-β-D-glukopiranozyloksy)-6-hydroksyindolo-2-karboksylan lub kwas (S-(R',R')-4-(2-(2-karboksy-5-(β-D-glukopiranozyloksy)-2,3-dihydro-6-hydroksy-1H-indol-1-ylo)etenylo)-2,3-dihydro-2,6-pirydynodikarboksylowy | Inne nazwy |
E162
czerwień buraczana | Wzór sumaryczny | C24H26N2O13 |
SMILES
| N=1[C@@H](CC(\C=C/N2c3c(cc(O[C@H]4[C@ @H]([C@@H](O)[C@@H]([C@H](O4)CO)O)O) c(c3)O)C[C@H]2C(=O)O)=CC1C(O)=O)C(=O)O |
Masa molowa
| 550,48
g
/
mol
| Wygląd | czerwona lub ciemnoczerwona ciecz, pasta, proszek lub ciało stałe | Identyfikacja |
Numer CAS
|
7659-95-2
|
PubChem
| 91559[1] |
Betanina (E162) –
barwnik
(ciemnoczerwony/fioletowy). Potencjalne skutkiNieszkodliwa, niezalecana dzieciom[]. Krótka charakterystykaBetanina znajduje się w stosunkowo dużych stężeniach w
burakach ćwikłowych
. Należy do grupy
betalain
, jest wrażliwy na wysoką temperaturę. Podczas gotowania jego barwa zmienia się na brunatno – oliwkową (cząsteczka betaniny przechodzi w dwa inne barwniki), lecz zmianom tym zapobiec można poprzez obniżenie
pH
środowiska (zakwaszenie). Obniżanie pH środowiska po zmianie barwy betaniny na brunatno – oliwkową powoduje częściowy powrót barwy (częściowa resynteza barwnika). Zastosowania W żywności- desery
- galaretki
- dżemy
- cukierki
- napoje
InnePrzypisy Bibliografia
Inne hasła zawierające informacje o "Betanina":
Betanina
BetaninaOgólne informacjeNomenklatura systematyczna (
IUPAC
):1-(2-(2,6-dikarboksy-1,2,3,4-tetrahydro-4-pirydylideno)etylideno)-5-β-D-glukopiranozyloksy)-6-hydroksyindolo-2-karboksylanlubkwas (S-(R',R')-4-(2-(2-karboksy-5-(β-D-glukopiranozyloksy)-2,3-dihydro-6-hydroksy-1H-indol-1-ylo)etenylo)-2,3-dihydro-2,6-pirydynodikarboksylowyInne nazwy
E162
czerwień buraczanaWzór sumarycznyC24H26N2O13
SMILES
N=1[C@@H](CC(\C=C/N2c3c(cc(O[C@H]4[C@@H]([C@@H](O)[C@@H]([C@H](O4)CO)O)O)c(c3)O)C[C@H]2C(=O)O)=CC1C(O)=O)C(=O)O
Masa molowa
550,48
g
/
mol
Wyglądczerwona lub ciemnoczerwona ...
Antocyjany
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Betanina":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|