Przykładowe wartości pH |
Substancja | pH |
---|
1 M
kwas solny
| 0 |
Kwas
akumulatorowy
| < 1,0 |
Kwas żołądkowy
| 1,5 – 2 |
Sok
cytrynowy
| 2,4 |
Coca-cola
| 2,5 |
Ocet
| 2,9 |
Sok
pomarańczowy
| 3,5 |
Piwo
| 4,5 |
Kawa
| 5,0 |
Herbata
| 5,5 |
Kwaśny deszcz
| < 5,6 |
Mleko
| 6,5 |
Chemicznie czysta
woda
| 7 |
Ślina
człowieka | 6,5 – 7,4 |
Krew
| 7,1 – 7,4 |
Woda morska
| 8,0 |
Mydło
| 9,0 – 10,0 |
Woda amoniakalna
| 11,5 |
Wodorotlenek wapnia
| 12,5 |
1 M
roztwór
NaOH
| 14 |
Skala pH – ilościowa skala
kwasowości
i
zasadowości
roztworów
wodnych
związków chemicznych
. Skala ta jest oparta na
aktywności
jonów hydroniowych
[H3O+] w roztworach wodnych.
Tradycyjnie pH definiuje się jako:
- pH = -log10[H3O+]
czyli minus
logarytm
dziesiętny aktywności jonów hydroniowych wyrażonych w
molach
na decymetr sześcienny. Współcześnie jednak nie jest to ścisła definicja tej wielkości.
Pojęcie pH wprowadził duński biochemik
Søren Sørensen
w
1909
r.[1] Oryginalnie pH zostało zdefiniowane jako minus logarytm stężenia
jonów wodorowych
(H+). Współczesne badania wykazały jednak, że wolne jony wodorowe (wolny
proton
) nigdy nie występują w roztworach wodnych, gdyż ulegają natychmiast
solwatowaniu
wg równania:
- H+ + H2O → H3O+
W wielu podręcznikach jednak, dla uproszczenia, pomija się ten fakt i nadal podaje się starą definicję skali pH.
Definicja skali pH wg normy ISO i IUPAC
Ze względu na to, że pH roztworów mierzy się zazwyczaj metodami galwanometrycznymi norma
ISO
i
Unia Chemii Czystej i Stosowanej
(IUPAC) definiują współcześnie tę wielkość następująco[2][3]:
- Wartość pH roztworu X, w którym jest zanurzone standardowe
ogniwo galwaniczne
zdefiniowane przez
IUPAC
, i dla którego zmierzono wartość pierwszej
siły elektromotorycznej
EX, wynosi[4]:
- gdzie
- F –
Stała Faradaya
- R – uniwersalna
stała gazowa
- T –
temperatura
w
skali Kelvina
.
- ES i pH(S) – odpowiednio siła elektromotoryczna ogniwa standardowego zanurzonego w roztworze wzorcowym (np: w wodzie destylowanej) i pH tego roztworu w danej temperaturze podane w tabeli IUPAC[4].
Z definicji tej wynika, że pH roztworów jest jednostką bezwymiarową i ma charakter jedynie porównawczy, nie przekładający się bezpośrednio na stężenie czy aktywność jonów hydroniowych ani żadnych innych. Definicja ta jest np. wykorzystywana przy przygotowywaniu skal dla papierków uniwersalnych oraz
pH-metrów
.
Jednakże w pewnym wąskim zakresie rozcieńczonych roztworów o stężeniach mniejszych niż 0,1 mol/dm³, których pH mieści się w zakresie od 2 do 12 można przyjąć, że mierzone metodami galwanometrycznymi pH spełnia równanie[3]:
gdzie [H+] odpowiada stężeniu jonów hydroniowych, a γ1 to
współczynnik aktywności
tych jonów, a zatem przynajmniej w tym wąskim zakresie pH definicja "szkolna" i "precyzyjna" są z sobą w zgodzie.
Praktyczny sens skali pH
Aby zrozumieć sens tej skali trzeba się najpierw przyjrzeć temu, co dzieje się w chemicznie czystej wodzie. Cząsteczki wody (H2O) ulegają samorzutnej
autodysocjacji
, co prowadzi do powstawania jonów H3O+ i OH-:
- 2H2O ⇌ H3O+ + OH-
Reakcja ta jest odwracalna i ma
równowagę
przesuniętą silnie w lewo, czyli w stronę wody niezdysocjowanej[5]. Stężenie jonów H3O+ w czystej wodzie w temp. 25
°C
wynosi 10-7 mol/l[6], a jej pH = -log(10-7) = 7[7]. Ponieważ w czystej wodzie stężenie jonów wodorowych i
wodorotlenowych
jest takie samo, woda (czysta) ma odczyn obojętny (pH wynosi 7). W roztworach o pH < 7 stężenie jonów wodorowych jest większe niż wodorotlenowych i roztwory takie mają odczyn
kwasowy
, natomiast w roztworach o pH > 7 większe jest stężenie jonów wodorotlenowych, więc roztwory takie mają odczyn
zasadowy
.
Rozpuszczenie w wodzie silnego kwasu (np. HCl) prowadzi do jego dysocjacji:
- HCl + H2O ⇌ H3O+ + Cl-
Dla tak silnego kwasu jak HCl równowaga tej reakcji jest niemal całkowicie przesunięta w stronę prawą (a więc w stronę jonów H3O+ i Cl-) dlatego po dodaniu do wody takiej ilości HCl, aby w jednym
litrze
uzyskanego w ten sposób roztworu znajdował się 1
mol
HCl otrzymuje się stężenie jonów H3O+ równe 1 mol/l, co jak łatwo policzyć daje pH = 0[8].
Z drugiej strony w roztworze, w którym znajduje się 1 mol NaOH w jednym litrze występuje stężenie jonów OH- równe 1 mol/l. Jony OH- przesuwają silnie równowagę reakcji dysocjacji wody powodując, że stężenie jonów H3O+ spada do poziomu 10-14 mol/l, a zatem do pH = 14. Wynika to stąd, iż stały musi pozostać
iloczyn jonowy
wody, czyli iloczyn stężeń jonów H3O+ i OH-, równy 10-14 (w 25 °C)[9].
Praktyczny zakres skali pH
Ze względu na to, że skala pH została zdefiniowana pierwotnie dla rozcieńczonych roztworów kwasów, zasad i soli jej zastosowanie poza zakresem od 0 do 14 jest rzadko spotykane i prowadzi do zaskakujących, sprzecznych z intuicją rezultatów. Wynika to z faktu, że w zakresie wyższych stężeń, odczyn roztworów nie jest już zupełnie logarytmiczną funkcją stężenia jonów hydroniowych lecz raczej ich
aktywności molowych
. Na przykład roztwór
kwasu siarkowego
o stężeniu 7,622 mol/dm³ ma pH mierzone metodami galwanometrycznymi równe -3,13, co formalnie powinno odpowiadać hipotetycznemu stężeniu ok. 1348,96 mol/dm³. Takie niskie pH stężonych roztworów kwasu siarkowego wynika z faktu, że teoretycznie obliczony
współczynnik aktywności
jonów hydroniowych w takim roztworze przyjmuje bardzo wysoką wartość, rzędu 165[10].
W praktyce, przy wysokich stężeniach silnych kwasów i zasad ich reakcja z wodą traci na znaczeniu, a zyskuje autodysocjacja samych kwasów i zasad. Stała równowagi reakcji autodysocjacji kwasów i zasad jest zatem bardziej uniwersalną miarą ich
mocy
niż skala pH.
Z tych samych względów dla stężonych, wodnych układów kwasowo/zasadowych oraz dla roztworów kwasów i zasad w innych niż woda rozpuszczalnikach nie stosuje się skali pH, lecz minus logarytm ze stałej równowagi autodysocjacji kwasów i zasad, który jest oznaczany skrótami
pKa
i
pKb
. Związki chemiczne posiadające wyjątkowo małe pKa lub pKb są nazywane odpowiednio
superkwasami
i
superzasadami
.
Oznaczanie kwasowości
Do określania pH używa się
wskaźników kwasowości
, czyli substancji, których kolor zależy od pH roztworu. Do popularnych wskaźników należą:
W praktyce używa się zwykle papierków nasączonych mieszaniną substancji wskaźnikowych, które zmieniają kolor w szerokim zakresie pH. Chemiczne wskaźniki pH stosuje się także w
miareczkowaniu
do dokładnego określania stężenia roztworów związków chemicznych wykazujących odczyn kwasowy lub zasadowy.
W warunkach domowych jako wskaźniki można wykorzystać niektóre substancje pochodzenia roślinnego, np. wywar z liści czerwonej kapusty lub sok z
czarnego bzu
.
Dokładniejszych pomiarów pH dokonuje się metodą
potencjometryczną
, którą nazywa się
pH-metrią
. Wykorzystuje się w niej fakt, że zgodnie z teorią sformułowaną przez
Nernsta
,
siła elektromotoryczna
(SEM)
ogniwa
o identycznych
elektrodach
, lecz umieszczonych w roztworach o różnych stężeniach jonów hydroniowych, jest proporcjonalna do logarytmu stosunku tych stężeń. Tak więc, zanurzając jedną elektrodę w roztworze o znanym pH, a drugą w próbce, można na podstawie pomiaru SEM tak utworzonego ogniwa dokładnie ustalić pH próbki. Najdokładniejsze pomiary pH dokonuje się metodą
miareczkowania potencjometrycznego
, w której zobojętnia się mierzoną próbkę dokładnie odmierzanymi ilościami kwasu lub zasady, aż do uzyskania SEM = 0 ogniwa pH-metrycznego.
Zobacz też
Przypisy
- ↑
S.P.L. Sørensen, C. R. Trav. Lab. Carlsberg 8, 1 (1909)
.
- ↑ ISO-31-8:Quantities and units – Part 8: Physical chemistry and molecular physics, Annex C (normative): pH.
International Organization for Standardization
, 1992.
- ↑ 3,0 3,1
wg IUPAC Goldbook
.
- ↑ 4,0 4,1
Definitions of pH scales, standard reference values, measurement of pH, and related terminology. Pure Appl. Chem. (1985), 57, 531–542.
.
- ↑
Stała dysocjacji
wody wynosi dokładnie 1,011 ± 0,005 × 10−14 w 25 °C wg tabeli IUPAC.
- ↑ Zwykła
woda destylowana
zawiera rozpuszczony
dwutlenek węgla
, co powoduje obniżenie jej pH do wartości ok. 5,5 - 6.
- ↑ Według tabeli IUPAC pH czystej wody destylowanej to dokładnie 6,998 ± 0,001 w temperaturze 25 °C.
- ↑ W rzeczywistości ok. -0,1 w skali wg definicji ISO.
- ↑ Czasami używa się też wartości pOH – analogicznego minus logarytmu stężenia jonów wodorotlenowych. Suma pH i pOH w danej temperaturze zawsze jest stała; w temperaturze 25 °C wynosi ona 14.
- ↑
Nordstrom, DK et al. Negative pH and extremely acidic mine waters from Iron Mountain California. Environ. Sci. Technol., (2000). 34, 254-258
.
Linki zewnętrzne