Plantacja kawy w Kostaryce
Plantacja arabiki w Brazylii, kwitnące kawowce
Kawa – napój sporządzany z palonych, a następnie zmielonych lub poddanych
instantyzacji
ziaren
kawowca
, zwykle podawana na gorąco. Pochodzi z
Etiopii
, w Europie pojawiła się około XVI wieku. Jedna z najpopularniejszych używek na świecie i główne źródło
kofeiny
. Działa pobudzająco i orzeźwiająco, przyspiesza przemianę materii i zwiększa sprawność myślenia. Rocznie produkuje się około 6,7 miliona ton kawy. Picie kawy w zbyt dużych ilościach jest szkodliwe dla zdrowia.
Nazwa
Nazwa kawy pochodzi prawdopodobnie od arabskiego kahwa. Do większości języków europejskich przeniknęła poprzez tureckie słowo kahve i utworzoną od niego włoską nazwę caffè. Drugą prawdopodobną etymologią nazwy "kawa"jest nazwa etiopskiego miasta Kaffa, dziś – Kefa. W Polsce pojawiła się po
bitwie pod Wiedniem
w 1683 w formie tureckiej (choć wcześniej już znana była regionalnie, np. w Kamieńcu Podolskim, gdzie dla wojsk osmańskich stworzono po zajęciu przez nie miasta kawiarnie, tak że i polscy mieszkańcy Kamieńca mogli się wówczas zapoznać z kawą i kawiarnią). Jej dokładna etymologia nie jest znana. Kahva oznacza po arabsku zarówno kawę jak i wino, z czego drugie znaczenie jest starsze. Często przyjmuje się, że nazwa ta wywodzi się od znanego z uprawy kawy regionu Kaffa w Etiopii. Może ona pochodzić także od słowa kohwet oznaczającego siłę.
Historia
Kawa w postaci zliofilizowanej
Odkrycie kawy
Owoce kawowca wykorzystywane były w Etiopii już w I tysiącleciu p.n.e. Spożywano je gotowane z dodatkiem
masła
i
soli
, lecz nie uprawiano, tylko zbierano ze stanowisk naturalnych. Przypuszczalnie w
XIII
lub
XIV w.
przywiezione zostały przez kupców arabskich do
Jemenu
, który do dziś dostarcza najdroższą kawę. Prawdopodobnie tam opracowano metodę preparowania nasion przez prażenie i wytwarzanie z nich napoju, który
Beduini
rozpowszechnili w całej
Arabii
. Z odkryciem kawy wiążą się dwie legendy. Pierwsza przypisuje związane z tym zasługi
sufiemu
Shaikh ash-Shadhilemu. Miał on w czasie swojej wędrówki po
Afryce
przypadkiem natrafić na stado wyjątkowo pobudzonych kóz. Z ciekawości spróbował zjadanych przez nie owoców, poznając ich niezwykły wpływ na organizm człowieka. Druga, bardzo podobna historia jako odkrywcę podaje etiopskiego pasterza o imieniu Kaldi.
Nowa używka na Bliskim Wschodzie
Już w końcu
XV wieku
położony na południowym krańcu
Morza Czerwonego
arabski port Al-Mucha (bardziej znany jako Mokka) był dużym ośrodkiem handlu ziarnami rośliny zwanej kohwet. Wraz z ekspansją arabską zwyczaj picia kawy rozpowszechnił się na całym Bliskim Wschodzie. Początkowo budził on wiele nieufności, czy wręcz niechęci. Spożycie kawy zostało zabronione w Mekce w roku 1511, a w Kairze w 1532. Wobec szybkiego wzrostu popularności napoju zakazy wkrótce zniesiono. W 1554 w Stambule otwarto pierwszą
kawiarnię
. O ile w Arabii kontrowersje wokół nowej używki szybko zanikły, o tyle nad
Bosforem
jej kariera rozwijała się znacznie wolniej. Pobudzające właściwości palonych ziaren bywały obiektem krytyki religijnych ortodoksów, a pierwsze kawiarnie stawały się nieraz forami burzliwych dyskusji, co niepokoiło
sułtanów
. Restrykcje ustały u schyłku
XVI wieku
. Zarazem
Imperium Osmańskie
jako pośrednik w handlu stało się mocarstwem kawowym.
Kawa w Europie i Ameryce
Jako pierwszy Europejczyk kawę opisał niemiecki botanik i podróżnik Leonard Rauwolf. W
1573
rozpoczął on trzyletnią podróż po Bliskim Wschodzie. Celem eskapady było odkrycie nowych ziół i lekarstw dla kompanii kupieckiej jego szwagra, Melchiora Manlicha. Rauwolf powrócił z wieloma cennymi towarami, jak również obfitymi zapiskami dotyczącymi tureckich zwyczajów. Na temat kawy wyraził się w następujący sposób:
Bardzo dobry napój zwany przez nich "Chaube", który jest niemal tak czarny jak inkaust i bardzo dobry na dolegliwości, szczególnie żołądkowe. Spożywają go oni o poranku, w otwartych miejscach, przed wszystkimi i bez najmniejszej oznaki strachu czy ostrożności. Napój popijają małymi łyczkami, tak ciepły jak to tylko możliwe, z glinianych i porcelanowych kubków.
Duże znaczenie dla rozpowszechnienia wiedzy o używce miały również zapiski włoskiego botanika i lekarza Prospera d'Alpino. Towarzyszył on weneckiemu poselstwu do
Egiptu
i po powrocie opisał lecznicze działanie kawy. Prawdopodobnie to dzięki niemu nazwa "caffè" przeniknęła do większości języków zachodniej Europy (
ang.
coffee,
fr.
café).
Trudno określić dokładnie kiedy kawa po raz pierwszy trafiła do Europy. W oparciu o zapiski Leonarda Rauwulfa z 1583 roku można stwierdzić, że stała się ona dostępna jeszcze w XVI wieku. Jej import był zasługą dwóch kompanii wschodnioindyjskich:
brytyjskiej
i
holenderskiej
. Pierwszą kawiarnię w
Anglii
otwarto w
Oksfordzie
w roku
1650
. Należała ona do osmańskiego Żyda imieniem Jakub (
ang.
Jacob lub Jacobs). W
Londynie
podobny przybytek rozpoczął działalność dwa lata później przy alei świętego Michała.
Na kontynencie kawa rozpowszechniła się ze sporym opóźnieniem. Pierwszy raz sprowadzono ją do Francji prawdopodobnie dopiero w roku
1644
. W
1669
napój poznały elity paryskie na przyjęciu wydanym przez posła osmańskiego Mustafę Paszę. Pierwszy kafehauz w stolicy kraju otwarto w
1671
. W tym czasie w Anglii działało już ponad 3000 kawiarni. Napój zyskiwał także rosnącą popularność za oceanem. W
1670
rozpoczęła działalność pierwsza kawiarnia w
Bostonie
.
Po zwycięstwie pod
Wiedniem
w
1683
Jerzy Franciszek Kulczycki
założył pierwszy kafehauz w stolicy
Austrii
. Legenda mówi, że zrobił to korzystając z zapasów kawy porzuconych przez uciekających Turków. Następnie pomógł on spopularyzować zwyczaj dodawania do napoju cukru i mleka. Do niedawna w Wiedniu istniała tradycja wywieszania portretu Kulczyckiego (
niem.
Kolschitzky) w oknach kawiarni. Ostatnio mówi się, że pierwszym właścicielem kawiarni w Imperium Habsburgów był jednak Ormianin
Johannes Diodato
[5]
.
Pierwszą kawiarnią w
Salzburgu
była istniejąca do dziś
Café Tomaselli
. Kawiarnia ta jest najstarszą do dziś istniejącą kawiarnią Europy Zachodniej. Bywali w niej:
Wolfgang Amadeusz Mozart
,
Michael Haydn
, Hugo von Hoffmannsthal i
Max Reinhardt
.
Nowa używka budziła na starym kontynencie wiele kontrowersji. Była produktem pochodzenia arabskiego, niektórzy widzieli więc w niej dzieło
szatana
. Na początku
XVII w.
na temat kawy wypowiedział się sam papież
Klemens VIII
, za którego przyzwoleniem napój ten wkroczył do świata chrześcijańskiego. W XVII i XVIII w. wielkie potęgi kolonialne rozpoczęły uprawę kawowca w swoich koloniach.
Holandia
w
1658
założyła pierwsze plantacje na
Cejlonie
. Następnie rozszerzyła uprawę na
Jawę
, z której rozprzestrzeniła się ona na cały
Archipelag Sundajski
.
Francja
pierwsze plantacje założyła na
Martynice
. Wkrótce uprawę kawy rozpoczęto również w
Gujanie Francuskiej
.
W
1719
Portugalczycy
wykradli z Gujany sadzonki i założyli pierwsze plantacje w
Brazylii
. Dzięki nim do roku
1800
kawa zmieniła się z używki dla elit w ogólnodostępny napój dla każdego. Przez cały wiek
XIX
i pierwsze dekady
XX
Brazylia pozostawała głównym producentem i niemal
monopolistą
na rynku kawy. Dopiero w kolejnych latach polityka utrzymywania wysokich cen otworzyła drzwi dla kolejnych państw:
Kolumbii
,
Gwatemali
i
Indonezji
.
Pod koniec
XIX wieku
Wiedeń
posiadał ponad 1200 kawiarni.
Obecnie kawa jest jednym z najpopularniejszych na świecie napojów. Wypija jej się około 400 mld filiżanek rocznie.
Kawa w Polsce
Do
Polski
kawa dotarła pod koniec
XVII wieku
z południa, od panujących nad
Mołdawią
Turków. Wiadomo, że jej miłośnikami byli
Jan III Sobieski
, oraz
Bohdan Chmielnicki
, powszechnie jednak nowy napój uznawano za niesmaczny, a nawet szkodliwy. Potępiali go m.in.
Wacław Potocki
i
Jan Andrzej Morsztyn
. Kawa zyskała większą popularność dopiero na przełomie
XVII
i
XVIII w
. Najpierw moda na jej spożycie ogarnęła
Gdańsk
, gdzie powstały pierwsze kawiarnie zwane kafehauzami. Następnie rozpowszechniła się na resztę kraju. Już na początku XVIII wieku znalazła się w podręcznikach
medycznych
jako specyfik na schorzenia
przewodu pokarmowego
. Początkowo kawa była napojem elitarnym, ale od XVIII w. stała się bardziej popularna i łatwiej dostępna. Propagowały ją czasopisma "Monitor" i "Patriota Polski", zapewniając, że nowa używka nie szkodzi zdrowiu i nie pozbawia zdolności do pracy. W połowie stulecia Józef Epifani Minasowicz przyczynił się do opublikowania pierwszej monografii na temat kawy w
języku polskim
, którą napisał jezuicki misjonarz i orientalista
Tadeusz Krusiński
.
Jędrzej Kitowicz
w Opisie obyczajów za panowania Augusta III opisał rozpowszechnienie się zwyczaju picia kawy, popularnej nawet wśród rzemieślników i zamożnego chłopstwa[1].
Mimo protestów przeciwników, kawa zyskiwała sobie coraz większe grono zwolenników. Uwielbiał ją
Ignacy Krasicki
, w
1779
Adam Kazimierz Czartoryski
napisał nawet
komedię
"Kawa". W
1795
ukazał się pierwszy w
języku polskim
podręcznik dla kawiarzy "Krótka wiadomość o kawie i jej właściwościach i skutkach na zdrowie ludzi spływających..." – przekład z
jęz. francuskiego
.
Najchętniej kupowano sprowadzaną z Turcji de mocca. Gdy jej nie było, sięgano po ziarna z
Lewantu
,
Martyniki
,
Indii Holenderskich
. Spopularyzowanie się używki pozwoliło rozwinąć wytwórczość
porcelany
i
fajansu
w manufakturach w
Białej Podlaskiej
,
Żółkwi
czy
Ćmielowie
.
Początkowo kawę pito na wzór wschodni, czyli bez żadnych dodatków. Szybko zaczęto jednak dodawać m.in.
mleko
, słodką
śmietanę
,
cukier
, a nawet
sól
. Pod koniec XVIII wieku mocna kawa "po polsku", pita z wyborową tłustą śmietanką, wśród cudzoziemców dorównywała sławą naszemu
chlebowi
. Dla odróżnienia kawę słabą zwano "niemiecką" lub "śląską". Czarną kawę pijano już tylko w czasie
postów
celem umartwiania się.
W drugiej połowie XVIII wieku z
Prus
przyszła praktyka mieszania kawy z
cykorią
. W
1818
Ferdynard Bohm założył we
Włocławku
pierwszą wytwórnię
kawy zbożowej
. W użyciu, szczególnie wśród ludzi niezamożnych były też inne jej substytuty wytwarzane m.in. z
bobu
,
żołędzi
lub palonego
grochu
.
Wielką karierę w miastach zrobiły kawy lub kafehauzy, z czasem nazwane
kawiarniami
. Na początku XVIII wieku Antoni Momber założył sławną później kawiarnię w
Gdańsku
, a w
1724
Francuz
Henri Duval otworzył lokal w
Warszawie
. Życie kawiarniane nabierało tempa. W
1822
w
Warszawie
działały 122, a w
1844
aż 180 kawiarni. W
Krakowie
w połowie stulecia naliczono 55 lokali, które rywalizowały z zachowującymi odrębność
cukierniami
. W
XIX wieku
kawiarnie przekształciły się na lokale o charakterze klubowym. Istniał, szczególnie w różnego rodzaju
karczmach
, obyczaj wzmacniania kawy
alkoholem
.
Odmienny obyczaj spożycia kawy wykształcił się wśród
ziemiaństwa
. Zamożna
szlachta
zatrudniała wykwalifikowaną służbę (tzw. "
kawiarkę
"), której zadaniem było parzenie kawy. Za idealny napój w XIX wieku uznawano ten mający "czarność węgla, przejrzystość bursztynu, zapach mokki i gęstość miodowego płynu"[2]. Kawę podawano rankiem do łóżka państwa "na rozbudzenie". Pijano ją także dla smaku podczas podwieczorku.
Handlem kawą na ziemiach
polskich
zajmowali się początkowo kupcy obracającymi wszelkimi towarami. Firmy specjalizujące się w obrocie kawą pojawiły się około połowy XIX wieku w
Galicji
. Aż do końca XIX wieku sprzedawano kawę w postaci surowej. Palić należało ją samemu. Służyły temu skomplikowane maszynki do kawy, będące obowiązkowym wyposażeniem
mieszczańskiego
, bądź
inteligenckiego
domu. Ponieważ efekt nie zawsze był dobry, lepiej było wybrać się do kawiarni. Przełom nastąpił w
1882
, gdy Tadeusz Tarasiewicz, właściciel firmy "Pluton", zaoferował kawę paloną we własnej palarni.
W odrodzonej Polsce wśród firm handlujących kawą największe znaczenie miały: Pluton, Spółdzielnia Spożywców Społem, Wielkopolski Skład Kawy, a także Julius Meinl oraz warszawskie przedsiębiorstwa Józefa Fettera i Alfreda Jurzykowskiego. Z powodu kryzysu gospodarczego firmy powołały Zrzeszenie Importerów Kawy i Herbaty RP, a następnie Kompanię Handlu Zamorskiego.
Podczas
II wojny światowej
powróciły dawne sposoby wytwarzania kawy domowymi sposobami. Otrzymywano ją przede wszystkim z żołędzi palonych na płycie kuchennej. Niedobory kawy nie zniknęły w okresie
PRL-u
, stając się ważnym problemem społecznym. Dopiero w
1964
r. udało się przekroczyć wysokość jej przedwojennego
importu
. Kawa stała się niezbędnym elementem życia biurowego, szczególnie po wprowadzeniu w latach 60. w Warszawie przepisu o rozpoczynaniu pracy o godzinie szóstej. W efekcie używka zaczęła stanowić jeden z najpowszechniejszych rodzajów łapówek. Importowane ziarna bezskutecznie próbowano zastąpić kawą zbożową rodzimej produkcji ("Inka"). Spadkiem po PRL-u stał się między innymi zwyczaj podawania kawy w szklankach, a nie filiżankach. Obecnie, zwłaszcza wśród młodego pokolenia upowszechnił się zwyczaj picia kawy z ceramicznych
kubków
.
Wraz z wprowadzeniem
gospodarki wolnorynkowej
zniknął problem niedoborów kawy, która ponownie stała się napojem ogólnodostępnym.
Uprawa i przygotowanie
- Ta sekcja jest . Jeśli możesz, .
Tradycyjny sposób mielenia kawy. Zdjęcie wykonano w 1905 roku na obszarze
Palestyny
Występowanie głównych odmian kawy (r:
robusta
, a :
arabica
, m : robusta & arabica)
Uprawa kawy wymaga odpowiednich warunków klimatycznych. Optymalny klimat do uprawy kawy zależy od gatunku jaki jest uprawiany. Arabikę uprawia się w klimacie subtropikalnym, gdzie panują wysokie temperatury. Wysokości na jakich kultywuje się arabikę mieszczą się w przedziale 1800–3600 stóp n.p.m. Warunki występujące w klimacie subregionalnym powodują, że kawa w jednym sezonie rośnie, a w drugim dojrzewa. Drugim klimatem sprzyjającym uprawie arabiki jest klimat równikowy, który cechują częste opady deszczu powodujące nieprzerwane owocowanie kawowca. W przypadku tego klimatu arabika wymaga wysokości od 3600 do 6300 stóp n.p.m. W klimacie równikowym zbiór kawy odbywa się 2 razy w ciągu roku: pierwszy w okresie największych opadów, drugi w okresie opadów najmniejszych. Uprawa robusty ogranicza się do 10 równoleżnika na północ i południe od równika. Plantacje kawy typu robusta znajdują się na wysokości od 400 do 600 m n.p.m. oraz często na równinach. W porównaniu z arabiką gatunek ten jest bardziej odporny na szkodniki oraz choroby, lecz mniej odporny na zimno.
Klasyfikacja / Kawa dostępna jest w postaci
Dane ekonomiczne
Główni producenci kawy (2005) (mln ton) |
---|
Brazylia
| 2,18 |
Wietnam
| 0,99 |
Indonezja
| 0,76 |
Kolumbia
| 0,68 |
Meksyk
| 0,31 |
Indie
| 0,28 |
Etiopia
| 0,26 |
Gwatemala
| 0,22 |
Honduras
| 0,19 |
Uganda
| 0,19 |
Łącznie na świecie | 7,72 |
Źródło:
Organizacja do spraw Wyżywienia i Rolnictwa
|
Kawa to jeden z podstawowych artykułów spożywczych i najważniejszych towarów
handlowych
na świecie. W skali globalnej 25 milionów drobnych producentów zajmuje się jej wytwarzaniem. Dla przykładu, w samej
Brazylii
(1/3 światowego rynku) 5 milionów osób jest zatrudnionych przy uprawie 3 miliardów krzewów kawowca. Uprawa kawowca jest znacznie bardziej pracochłonna niż innych roślin regionu (
soja
,
trzcina cukrowa
,
pszenica
), ponieważ wymaga stałej uwagi i nie podlega automatyzacji.
Najwięksi światowi producenci kawy to Brazylia (2,18 mln ton rocznie),
Wietnam
(0,99 mln ton),
Indonezja
(0,76 mln ton) i
Kolumbia
(0,68 mln ton). Główną giełdą, na której odbywa się sprzedaż i kupno kawy, jest Nowojorska Giełda Kawy i Cukru. Największy port przeładunkowy tego towaru znajduje się w
Hamburgu
(
Niemcy
).
Według danych opublikowanych przez Międzynarodową Organizację Kawy ceny ziaren kawowca utrzymywały się na stałym wysokim poziomie (powyżej 100 UScents/
funt
) przez całe lata 70. i 80. Dopiero pod koniec lat 90. nastąpił ich gwałtowny spadek do minimalnego poziomu 41,17 UScents/funt we wrześniu
2001
. Tak zwany kryzys kawowy trwał do
2004
roku. Przyczyny załamania to między innymi unieważnienie Międzynarodowego Porozumienia w Sprawie Kawy, które w latach
1975
–
1989
sztucznie wymuszało wysokie ceny. Dodatkowym czynnikiem było wejście na rynek Wietnamu po zniesieniu w
1994
embarga
nałożonego na ten kraj przez
Stany Zjednoczone
. Bardziej wydajne uprawy wietnamskie zaczęły wypierać z rynku producentów z tradycyjnych "krajów kawowych", m.in. Brazylii,
Nikaragui
i
Etiopii
. Doprowadziło to do obniżenia cen i bankructwa wielu amerykańskich i afrykańskich plantatorów.
Ceny zaczęły ponownie rosnąć w
2005
roku, we wrześniu dochodząc do 78,79 UScents/funt. W marcu
2006
było to już 101,44 UScents/funt. Podstawowym powodem wzrostu były prawdopodobnie niezbyt urodzajne zbiory, o 10 do 20% niższe od rekordowych z wcześniejszych lat. Znaczenie mogła mieć także zwiększająca się konsumpcja kawy w
Rosji
i
Chinach
. Dzięki wzrostowi cen wielu plantatorów ponownie odnosi zyski z upraw, choć istotnym problemem pozostają wysokie ceny
ropy naftowej
zwiększające koszty transportu.
Działanie i wpływ na zdrowie
Dzięki zawartości
kofeiny
kawa pełni rolę stymulującą. Pobudza organizm, zwiększa sprawność myślenia, znosi zmęczenie psychiczne i fizyczne. Ze względu na swoje właściwości pita jest przede wszystkim rano, często w dużych ilościach. Bezpośredni wpływ kofeiny zaczyna się odczuwać po około pół godziny.
Już od XVI wieku, kiedy kawę sprowadzono do Europy, budziła ona wiele kontrowersji. Z jednej strony chwalono jej niezwykłe działanie, z drugiej oskarżano o wywoływanie wielu różnych schorzeń, m.in. problemów żołądkowych,
zawałów serca
,
raka
i
osteoporozy
. W XVI-wiecznej Anglii podejrzewano nawet, że istnieje związek między
impotencją
i spożyciem nowej używki, a już w XVII wieku sprzedawano ją tylko w aptekach, gdyż uważano ją za doskonały lek na wiele schorzeń czy alkoholizm. Krytyka nasiliła się w XIX wieku wraz z rozpowszechnieniem napoju. Coraz częstsze było tzw. "zdenerwowanie kofeinowe", występujące w efekcie spożycia zbyt dużej ilości kawy.
Badania przeprowadzane w XIX i XX wieku nie zdołały jasno wykazać do jakich chorób może doprowadzić picie kawy, choć nigdy też nie zaliczano jej do zdrowej żywności. Dopiero w ostatnich dekadach przeprowadzono wiarygodne testy na dostatecznie dużych grupach pacjentów. Mimo to naukowcy wciąż nie są zgodni w kwestii wpływu kawy na zdrowie. Wynika to przede wszystkim z trudności przeprowadzenia pewnych badań. Wymagają one nie tylko dużej liczby osób, ale także właściwego ujęcia niezależnych czynników: zwyczajów żywieniowych, płci, masy, ogólnej kondycji, chorób, poziomu
cholesterolu
itd.
Według najbardziej wiarygodnych badań:
- Spożycie kawy nie jest związane ze wzrostem ryzyka
udaru mózgu
i chorób
serca
[3].
- Nie ma związku pomiędzy umiarkowanym spożywaniem kofeiny, a ogólnym poziomem cholesterolu u człowieka[4].
- Nie udowodniono związku między spożyciem kawy a występowaniem chorób nowotworowych.
- Kawa może zwiększać
tętno
, szczególnie gdy jest rzadko pita. Częste przyjmowanie kofeiny sprawia, że efekt ten zanika. Nie udowodniono związku między
nadciśnieniem
a spożyciem kawy[5].
- Kawa wypłukuje
wapń
z organizmu, jednak efekt ten jest na tyle niewielki, że nawet spożywanie jej w dużych ilościach nie zwiększa szansy zachorowania na osteoporozę.
- Brakuje dowodów na negatywny wpływ kawy spożywanej w umiarkowanej ilości na kobiety w
ciąży
i
płód
. Nie udowodniono także związku między piciem kawy przez matkę a
wcześniactwem
.
Pozytywne właściwości
Według niektórych badań kawa pita w umiarkowanych ilościach posiada pewne pozytywne, niekiedy nawet lecznicze właściwości.
Negatywne właściwości
Badania wykazują także negatywne skutki picia kawy. Wiążą się one przede wszystkim z zawartą w niej kofeiną. Zwykle dotyczą przypadków spożywania kawy w zbyt dużych ilościach.
- Spożycie zbyt dużej ilości kawy może wywoływać uczucie nerwowości, niepokoju i rozdrażnienia (tzw. "zdenerwowanie kofeinowe").
- Podobnie jak herbata wpływa na żółknięcie zębów i może prowadzić do
próchnicy
, jednak badania dowodzą że kawa zapobiega próchnicy [13].
- Ze względu na swoje właściwości pobudzające u większości ludzi utrudnia zasypianie (u nielicznych występuje efekt przeciwny).
- Nieznacznie zmniejsza
płodność
zarówno u mężczyzn jak i u kobiet.
- Spożycie dużej ilości kawy przez kobietę w ciąży może zwiększać prawdopodobieństwo
martwego urodzenia
. W związku z tym zalecane jest, by osoby w ciąży piły maksymalnie dwie filiżanki kawy dziennie[14].
- Gotowana kawa może w dużym stopniu wpływać na podniesienie poziomu cholesterolu.
- Kawa może zwiększać prawdopodobieństwa ataku serca u osób o wolniejszym metabolizmie (posiadających
gen
spowalniający detoksykację kofeiny w wątrobie) nawet o 133% w przypadku picia powyżej 4 filiżanek dziennie. Wspomniany gen posiadało 54% osób uczestniczących w badaniu[15].
- Spożycie dużej ilości kawy może zwiększyć prawdopodobieństwo niektórych chorób serca[16].
Zalecane spożycie
Zawartość kofeiny w napojach (mg)[17]
|
---|
filiżanka kawy gatunku Robusta | 330 |
filiżanka kawy Arabica | 175-185 |
filiżanka etiopskiej kawy mokka | 160 |
filiżanka kawy rozpuszczalnej | 95 |
szklanka czarnej kawy | 80-120 |
filiżanka espresso | 60 |
filiżanka kawy mrożonej | 50-70 |
szklanka herbaty | 45-65 |
puszka coca-coli | 45 |
Większość naukowców zaleca spożywanie do 500
mg
kofeiny dziennie, co przekłada się na około 4 filiżanki kawy. Przyjmuje się, że kawa w tej ilości nie tylko nie jest szkodliwa, ale może nawet pozytywnie wpływać na organizm człowieka. W przypadku spożycia większej dawki kawy występować mogą wyżej wymienione skutki negatywne. Powyżej 1000 mg kofeina staje się trująca. Dokładna granica toksyczności zależy od właściwej danej osobie odporności na ten związek chemiczny. Za minimalną dawkę śmiertelną uznaje się 3200 mg (przyjmowane w jednej dawce). Realna dawka śmiertelna (przyjmowana w formie kawy) to 10 g, czyli około 80 filiżanek.
Umieszczona obok tabela zawiera informacje na temat średniej zawartości kofeiny w różnych rodzajach kawy i innych napojach.
Istnieje kawa w postaci przetworzonej z obniżoną zawartością kofeiny.
Kawa bezkofeinowa specjalna odmiana kawy, pozbawiona kofeiny jeszcze na etapie segregacji ziaren za pomocą różnych metod chemicznych. Kawa bezkofeinowa jest szczególnie polecana dla osób, które powinny unikać kofeiny. Większość kaw bezkofeinowych smakuje dokładnie tak samo, jak ich odpowiedniki zawierające kofeinę. Produkowana jest zarówno mielona, jak i rozpuszczana odmiana kawy bez kofeinowej.
Najdroższa kawa świata
Kawa luwak
(
kopi luwak
) to najdroższa kawa świata - jej filiżanka kosztuje niemal 100 zł. Ziarna wydobywa się z odchodów indonezyjskiego
łaskuna muzanga
(Paradoxurus hermaphroditus) z rodziny
łaszowatych
, który zjada tylko najlepsze owoce kawy. Po częściowym nadtrawieniu w żołądku zwierzęcia kawa traci gorzki smak i zyskuje lepszy aromat. Po wyprażeniu trafia głównie do USA i Japonii[18].
Przypisy
- ↑
Jędrzej Kitowicz
: Opis obyczajów. Wrocław:
Zakład Narodowy im. Ossolińskich
, 1970, ss. 453–456.
- ↑ Adam Mickiewicz, Pan Tadeusz Księga II
- ↑ Wg publikacji England Journal of Medicine. Badanie przeprowadzono na grupie 45 589 mężczyzn w wieku pomiędzy 40 a 75 rokiem życia poddanych dwuletniej obserwacji
- ↑ Obserwacje przeprowadzone w Stanford na grupie 77 mężczyzn w średnim wieku
- ↑ Wg informacji opublikowanych przez
Polskie Towarzystwo Nadciśnienia Tętniczego
[1]
- ↑ Koppelstaeter, Florian et al,
[2]
Influence of Caffeine Excess on Activation Patterns in Verbal Working Memory, raport zaprezentowany na konferencji Radiological Society of North America, listopad 2005.
- ↑ Wg wyników badań opublikowanych w Annals of Epidemiology. Testy przeprowadzono na grupie 53 osób zmarłych na marskość wątroby
- ↑ Wg badań przeprowadzonych na grupie 46 tysięcy mężczyzn w wieku od 40 do 75 lat i opublikowanych w The Jurnal of American Medical Association
- ↑ Badanie przeprowadzone na grupie 8 tys. Mężczyzn przez U.S. Department of Veterans Affairs w Honolulu
- ↑ Salazar-Martinez E, Willet WC, Ascherio A, Manson JE, Leitzmann MF, Stampfer MJ, Hu FB. "Coffee consumption and risk for type 2 diabetes mellitus." Ann Intern Med 2004;140:1-8.
- ↑ Inoue, Manami et al. (2005)
Influence of Coffee Drinking on Subsequent Risk of Hepatocellular Carcinoma: A Prospective Study in Japan
. Journal of the National Cancer Institute, Vol. 97, No. 4, 293-300.
- ↑ Teza przedstawiona przez Joe'a Vinsona, profesora Scranton University
- ↑
Picie kawy zapobiega próchnicy zębów
- ↑ Wg duńskich badań przeprowadzonych w 2003 roku na grupie 18 478 kobiet
- ↑ Badania opublikowane w Journal of the American Medical Association
[3]
- ↑ Zgodnie z wynikami dwudziestoletnich badań przeprowadzonych przez
Uniwersytet Harvarda
[4]
- ↑ Na podstawie danych zamieszczonych w wortalach poświęconych kawie:
"Herbaty i kawy świata"
i
"Caffe Prego!"
- ↑
Filiżanka naparu za niemal 100 złotych! Najdroższą kawę świata podaje kawiarnia w... naszym regionie! - Strefa Biznesu, Echo Dnia - lokalny portal przedsiębiorców
Bibliografia
- Artykuły Aleksandry Blumy, redaktorki serwisu www.zdrowie.com.pl
[6]
.
-
Aleksander Brückner
: Encyklopedia staropolska, t. I, wyd. nakładem Księgarni Trzaski, Everta i Michalskiego, Warszawa 1937, reprint PWN, Warszawa 1990, , s. 572.
-
Andrzej Chwalba
: Obyczaje w Polsce, wydawnictwo PWN, 2004, .
Zobacz też