Młóto
MłótoMłóto, inaczej wysłodziny – nierozpuszczalne składniki
zacieru
w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin
słodu
powstające w kadzi filtracyjnej[1]. W
piwowarstwie
tradycyjnym lub domowym młóto po opadnięciu na dno tworzy naturalną warstwę filtrującą. Przez taki filtr przepuszczany jest zacier, który już jako czysta
brzeczka
przednia spływa do kotła warzelnego i razem z
chmielem
poddawana jest gotowaniu. Młóto natomiast przepłukuje się gorącą wodą, by rozpuścić całkowicie znajdujący się w nim cukier i wykorzystać go w dalszej produkcji piwa[2]. W
browarach
przemysłowych stosowane są specjalne filtry zacierowe, które szybciej i równomierniej oddzielają brzeczkę od młóta.
Wyługowane
młóto wykorzystywane jest najczęściej jako
pasza
dla zwierząt lub dodatek przy wypieku chleba. Skład chemiczny i wartość energetyczna wysłodzin[3]Wyszczególnienie | Wysłodziny mokre | Wysłodziny suche |
---|
Białko, % | 7,4-10,3 | 36,5-37,8 | Błonnik, % | 3,1-4,4 | 15,4-16,1 | Tłuszcz, % | 1,4-2,1 | 7,2-7,6 | Składniki mineralne, % | 0,9-1,3 | 4,6-5,0 | Wartość energetyczna, MJ/kg | 0,4-0,5 | 11,7[4] | Przypisy Bibliografia- Władysław Dylkowski: Browarnictwo. Warszawa: WSiP, 1993. .
- Leszek Rum: Ilustrowany leksykon piwa. Poznań: Wydawnictwo Kurpisz, 2005. .
- Wolfgang Vogel: Piwo warzone w domu. Warszawa: Multico, 2008.
Inne hasła zawierające informacje o "Młóto":
Piwowarstwo
...
Historia piwa
naczynia. Czynność tę powtarzano kilka razy, aż do osiągnięcia pożądanej klarowności brzeczki. Młóto przelewano jeszcze wrzącą wodą w celu osiągnięcia piwa gorszej jakości tzw. ...
Młóto
Młóto, inaczej wysłodziny – nierozpuszczalne składniki
zacieru
w postaci osadu z łusek, ...
Pasza (rolnictwo)
(np. kiszonki, ziarno zbóż, plewy, zielonki) -zakłady przetwórstwa płodów rolnych (np. melasa, Młóto browarniane, śruta rzepakowe poekstrakcyjna, makuchy)5. Wartość kaloryczna-niskokaloryczne (<3kcal/g) -średnio kaloryczne (3-5 ...
Wytłoki
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Młóto":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|