Startuj z nami!

www.szkolnictwo.pl

praca, nauka, rozrywka....

mapa polskich szkół
Nauka Nauka
Uczelnie Uczelnie
Mój profil / Znajomi Mój profil/Znajomi
Poczta Poczta/Dokumenty
Przewodnik Przewodnik
Nauka Konkurs
uczelnie

zamów reklamę
zobacz szczegóły
uczelnie

Młóto

Młóto

Młóto, inaczej wysłodziny – nierozpuszczalne składniki zacieru w postaci osadu z łusek, kiełek i drobin słodu powstające w kadzi filtracyjnej[1].

W piwowarstwie tradycyjnym lub domowym młóto po opadnięciu na dno tworzy naturalną warstwę filtrującą. Przez taki filtr przepuszczany jest zacier, który już jako czysta brzeczka przednia spływa do kotła warzelnego i razem z chmielem poddawana jest gotowaniu. Młóto natomiast przepłukuje się gorącą wodą, by rozpuścić całkowicie znajdujący się w nim cukier i wykorzystać go w dalszej produkcji piwa[2].

W browarach przemysłowych stosowane są specjalne filtry zacierowe, które szybciej i równomierniej oddzielają brzeczkę od młóta.

Wyługowane młóto wykorzystywane jest najczęściej jako pasza dla zwierząt lub dodatek przy wypieku chleba.

Skład chemiczny i wartość energetyczna wysłodzin[3]
WyszczególnienieWysłodziny mokreWysłodziny suche
Białko, %7,4-10,336,5-37,8
Błonnik, %3,1-4,415,4-16,1
Tłuszcz, %1,4-2,17,2-7,6
Składniki mineralne, %0,9-1,34,6-5,0
Wartość energetyczna, MJ/kg0,4-0,511,7[4]

Przypisy

  1. Rum: Ilustrowany leksykon piwa. Poznań: Wydawnictwo Kurpisz, 2005, s. 199. . 
  2. Wolfgang Vogel: Piwo warzone w domu. Warszawa: Multico, 2008, ss. 60–64. 
  3. Władysław Dylkowski: Browarnictwo. WSiP,1993, s. 175
  4. Marek Mruk: Wysłodziny browarniane swieże. Odpad poprodukcyjny w przemysle browarniczym . DDGS, 28.05.2008. [dostęp 2010-08-12]. s. 10.

Bibliografia

  • Władysław Dylkowski: Browarnictwo. Warszawa: WSiP, 1993. . 
  • Leszek Rum: Ilustrowany leksykon piwa. Poznań: Wydawnictwo Kurpisz, 2005. . 
  • Wolfgang Vogel: Piwo warzone w domu. Warszawa: Multico, 2008. 


Inne hasła zawierające informacje o "Młóto":

Piwowarstwo ...

Historia piwa naczynia. Czynność tę powtarzano kilka razy, aż do osiągnięcia pożądanej klarowności brzeczki. Młóto przelewano jeszcze wrzącą wodą w celu osiągnięcia piwa gorszej jakości tzw. ...

Młóto Młóto, inaczej wysłodziny – nierozpuszczalne składniki zacieru w postaci osadu z łusek, ...

Pasza (rolnictwo) (np. kiszonki, ziarno zbóż, plewy, zielonki) -zakłady przetwórstwa płodów rolnych (np. melasa, Młóto browarniane, śruta rzepakowe poekstrakcyjna, makuchy)5. Wartość kaloryczna-niskokaloryczne (<3kcal/g) -średnio kaloryczne (3-5 ...

Wytłoki ...


Inne lekcje zawierające informacje o "Młóto":

Hasło nie występuje w innych lekcjach!





Zachodniopomorskie Pomorskie Warmińsko-Mazurskie Podlaskie Mazowieckie Lubelskie Kujawsko-Pomorskie Wielkopolskie Lubuskie Łódzkie Świętokrzyskie Podkarpackie Małopolskie Śląskie Opolskie Dolnośląskie