pestycyd
pestycyd - (łac. pestis – zaraza, pomór, caedo – zabijam) - substancje syntetyczne lub naturalne stosowane do zwalczania organizmów szkodliwych lub niepożądanych, używane głównie do ochrony roślin uprawnych, lasów, zbiorników wodnych, ale również zwierząt, ludzi, produktów żywnościowych, a także do niszczenia żywych organizmów, uznanych za szkodliwe, w budynkach inwentarskich, mieszkalnych, szpitalnych i magazynach.
Termin pestycydy jest pojęciem szerszym niż pojęcie środki ochrony roślin, ponieważ obejmują one również zwalczanie organizmów szkodliwych poza produkcją roślinną.
Historia
Pierwsze pestycydy naturalne, w postaci naparów z tytoniu, były stosowane już 200 lat temu do tępienia mszyc. Pierwszy syntetyczny pestycyd (dinitroortokrezolan) wprowadzono w 1892 roku. Od początku lat 40. do lat 60. XX wieku stosowano powszechnie DDT - pestycyd, który okazał się bardzo szkodliwy dla środowiska naturalnego. Z tego względu został wycofany, a jego użycie zabronione.
Pozytywne skutki stosowania pestycydów
W gospodarce rolnej i leśnej pestycydy znacznie zwiększyły uzyskiwane z uprawy plony roślin jadalnych, zmniejszyły częstość epidemii wśród zwierząt hodowlanych i ptactwa oraz zwiększyły produkcję mleka, jajek, mięsa i skór. Dzięki temu zwiększyła się produkcja i podaż żywności.
Powszechne zastosowanie pestycydów doprowadziło do znacznego zmniejszenia częstości występowania epidemii chorób zakaźnych, zwłaszcza w krajach rozwijających się. Przyczyniło sie również do wzrostu higieny życia, a tym samym zmniejszenia śmiertelności.
Pestycydy znalazły zastosowanie również w poprodukcyjnej gospodarce żywnością - zabezpieczają plony przed szkodnikami w czasie przechowywania i transportu. Środki te zwiększają również trwałość produktów przemysłowych takich jak papier i tekstylia oraz przedłużają eksploatację dróg, torów i lotnisk dzięki zapobieganiu rozwojowi niszczących je chwastów.
Negatywne skutki stosowania pestycydów
Działanie pestycydów nie ogranicza się tylko do organizmów szkodliwych, ale niszczą one także wszystkie organizmy (pożyteczne) bytujące na danym obszarze. W niektórych przypadkach może nastąpić przerwanie łańcucha pokarmowego dla wrogów naturalnych szkodnika. W efekcie po zabiegu najpierw następuje silne zniszczenie szkodnika. Gatunki pożyteczne i drapieżne giną z powodu braku pokarmu lub opuszczają pole. W następstwie pole zasiedlane jest przez nowy gatunek szkodnika (bądź przez odporny na pestycyd szczep tego samego gatunku, który przeżył oprysk), który na danym polu przeważnie nie ma wrogów naturalnych i w bardzo szybkim czasie dochodzi do jego gradacji. W wyniku znoszenia pestycydów przez wiatr lub spłukiwania ich przez ulewne deszcze dochodzi do skażenia zbiorników i cieków wodnych. W końcowym efekcie pestycydy trafiają do gleby. Zmiany, jakie zachodzą w glebie są długotrwałe i mało zauważalne. Jednak wiadomo, że pestycydy mogą powodować zmiany w powiązaniach między elementami biotycznymi gleby. Zmiany te mogą wpływać na wysokość i jakość plonu.
Innym ujemnym skutkiem masowego stosowania pestycydów jest uodpornienie się agrofagów na trucizny. Prawdopodobieństwo wytwarzania się odporności jest tym większe, im częściej stosuje się dany preparat oraz im więcej odpornych osobników znajduje się początkowo w populacji. Aby temu przeciwdziałać należy: przemiennie stosować preparaty oparte na różnych substancjach aktywnych, wprowadzać preparaty kombinowane (mieszane) oraz zmniejszać ogólną liczbę zabiegów przez stosowanie pestycydu we właściwym terminie i w odpowiednim stężeniu.
Działanie toksyczne na ludzi
Pestycydy stanowią także bezpośrednie zagrożenie dla zdrowia, a niekiedy i życia człowieka.
Zatrucia są wynikiem narażenia pracowników opryskujących pola uprawne, przypadkowego spożycia lub innego zetknięcia z pestycydami osób niewystarczająco chronionych. Zdarzają się również przypadki wykorzystania pestycydów w celach samobójczych i zbrodniczych. Masowe zatrucia są wynikiem nie stosowania odpowiednich środków ostrożności lub ignorowania ostrzeżeń producentów. Znany jest przypadek zatrucia 321 osób w Iraku, z których 35 zmarło na skutek spożycia ziarna przeznaczonego do siewu, które było konserwowane silnym środkiem grzybobójczym. Ziarno to, gdyby było użyte zgodnie z jego przeznaczeniem (do siewu) nie stanowiłoby żadnego zagrożenia dla ludzi.
Ostre zatrucia najczęściej wywołują pestycydy z grupy organofosforanów i fungicydów rtęcioorganicznych
Zatrucia przewlekłe mogą dotyczyć osób zatrudnionych w pracy z pestycydami. Jednak narażona na przewlekłe zatrucie jest cała populacja ludzka, z powodu ogólnoświatowego, powszechnego użycia pestycydów, ich gromadzenia się w żywności, glebie, wodzie i powietrzu. Zgromadzone w organizmie pestycydy wywierają wpływ na procesy rakotwórcze (mogą je zapoczątkowywać lub nasilać), są neurotoksyczne, zaburzają regulacje hormonalną i enzymatyczną.
Zapobieganiu bezpośrednim zatruciom, czy też gromadzeniu się pestycydów w organizmie ludzi i zwierząt pomaga przestrzeganie okresów karencji i prewencji.
Inne hasła zawierające informacje o "pestycyd":
Żywność ekologiczna
produkowanej metodami
rolnictwa ekologicznego
z dbałością o wyeliminowanie używania
nawozów sztucznych
i
pestycydów
.Spis treści1 Czym jest żywność ekologiczna2 Polski rynek żywności ekologicznej3 Zobacz też4 ...
Fosforylacja oksydacyjna
...
Cyjanowodór
CO2(
g
) + H2O(g) → KHCO3(s) + HCN(g) Zastosowaniew
syntezie organicznej
w
analizie chemicznej
jako
pestycyd
jako
gaz bojowy
przy wykonywaniu
wyroków śmierci
(egzekucjach) z użyciem
komory gazowej
Oznaczenia ...
Bielik
...
Kofeina
kofeinyKofeinę wykrywa się u wielu gatunków
roślin
, które wykorzystują ją jako naturalny
pestycyd
. Szczególnie duże stężenia zanotowano w
siewkach
rozwijających liście, które nie mają ...
Monsanto
Queeny ZałożycielHugh Grant, prezes,
CEO
Terrell K. Crews,
CFO
Robb Fraley, Chief Technology Officer
Branża
Rolnictwo
Produkty
Herbicydy
,
pestycydy
, nasiona
Zatrudnienie
21 700 (2009)
Dochód
11, 365 mld USD (2008)Giełda
NYSE
Symbol akcjiMON
Strona internetowa
Monsanto Company (
NYSE
:
MON
) ...
Algicydy
grzybów czy glonów stosowany był pentachlorofenol (PCP), obecnie wycofany z użytku jako pestycyd ze względu na silną toksyczność, ale stosowany np. jako środek konserwujący ...
Mogilnik
...
Chloroform
syntezie organicznej
. ZastosowaniaGłównie jako
rozpuszczalnik
np. przy syntezie
białek
, analizach środowiskowych, analizach
pestycydów
,
chromatografii
, substancja niegdyś używana do
narkozy
. W
syntezie organicznej
używany także ...
pestycyd
align=justify>
pestycyd - (łac. pestis – zaraza, pomór, caedo – zabijam) - ...
Inne lekcje zawierające informacje o "pestycyd":
Zagrożenia gleb (plansza 11)
...
Higiena i choroby układu pokarmowego (plansza 20)
...
Użytkowanie i zagrożenia wód słodkich (plansza 20)
...
|