|
Nie znaleziono szukanej frazy! Poniżej znajduje się fraza najbardziej przypominająca szukaną. Halászlé
HalászléHalászlé – tradycyjna węgierska
zupa rybna
. Pierwsze wzmianki w źródłach pisanych odnaleziono w wydanej w 1876 roku książce kucharskiej pt. Szegedi szakácskönyv[1] autorstwa Teresy Doleskó[2]. Znajduje się tam przepis na paprykarz rybny. Przepis polegał na tym, że wszystkie składniki potrzebne do jego przygotowania wrzucało się po prostu do garnka, co sprawiało, że potrawa była łatwa i szybka w przygotowaniu. Podstawą prawdziwej zupy rybnej powinna być dobra gatunkowo ryba, której mięso się nie rozpada podczas gotowania (głównie karp), papryka i duża ilość cebuli. Zupy rybnej nie należy przecierać. Wyjątkiem są tutaj okolice
Segedynu
(węg. Szeged), gdzie zupę się właśnie przeciera. Mimo prostego przepisu na Węgrzech można spotkać wiele odmian tej zupy. Inną serwuje się nad
Cisą
, inną nad
Dunajem
, a jeszcze inną nad
Balatonem
czy w stanicach rybackich. Tradycyjny paprykowy kolor Podstawowe składniki- Ryba - najbardziej odpowiedni jest karp. Inne gatunki ryb mogą być jedynie uzupełnieniem, np. sum (harcsa)[3]. Białe mięso takich ryb jak szczupak czy sandacz jest mniej odpowiednie, gdyż rozpada się podczas gotowania. Ryby słonowodne nie są odpowiednie.
- Cebula - najlepsza jest cebula żółta (vöröshagyma)[4]. Nie należy też stosować cebuli w proszku czy w kremie.
- Papryka - Jako przyprawę daje się paprykę sproszkowaną – ostrą (erős paprika). Poza tym dodaje się też paprykę świeżo pokrojoną – zieloną (zöldpaprika)[5] albo ostrą paprykę czereśniową (cseresnyepaprika)[6] – jako składnik podstawowy. W łagodniejszych wersjach zupy stosuje się paprykę słodką (édes nemespaprika)[7].
Inne składnikiW zależności od regionu Węgier i od inwencji kucharza dodaje się różne inne składniki. Najczęściej spotykane to
pomidory
(paradicsom)[8], zielona papryka (zöldpaprika)[9],
makaron
(tészta)[10],
ziemniaki
(burgonya)[11]. Często, dla smaku, dodaje się do zupy
ikrę
(halikra)[12] oraz
mlecz
(haltej)[13][14]. Przypisy
Inne hasła zawierające informacje o "Halászlé":
Halászlé
Zupa nalewana z tzw.
bogracza
Halászlé – tradycyjna węgierska
zupa rybna
. Pierwsze wzmianki w źródłach pisanych odnaleziono ...
Portal:Węgry
...
Węgry
jada się go na ostro z papryką. Inną tradycyjną potrawą węgierską jest Halászlé czyli zupa rybna. Do posiłków pija się wino, których na Węgrzech ...
Inne lekcje zawierające informacje o "Halászlé":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|