|
Śrutownik
ŚrutownikŚrutownik ręczny w piwowarstwie domowym Śrutownik - maszyna do rozdrabniania
zboża
. Śrutowniki służą do mielenia
ziarna
zbóż. Efektem finalnym jest
śruta
, mająca zastosowanie w piwowarstwie do wyrobu piwa lub jako
pasza
dla
zwierząt hodowlanych
. W przemyśle piwowarskim śrutowniki zwane są również młynem, natomiast w rolnictwie rozdrabniaczem
pasz
. Śrutowniki w rolnictwieRozróżnia się śrutowniki: - żarnowe – dwa
kamienie
(dolny stały, górny obrotowy) rozdrabniają wpadające między nie
zboże
. Zwykle obracane były ręcznie.
- kamieniowe – dwa
kamienie
(lewy i prawy) o regulowanej separacji (jeden stały, drugi obracany w płaszczyźnie pionowej) z podajnikiem ślimakowym poddającym ziarno - rozdrabniają (ścierają) wpadające między nie
zboże
. Stopień rozdrobnienia ziarna zależy od ustawienia odległości pomiędzy kamieniami. Z reguły obracane maszynowo.
- bijakowe – zespół bijaków (metalowych płyt) obracających się szybko na wale - bijaki uderzając z dużą energią w ziarno powodują jego rozdrobnienie. Stopień rozdrobnienia ziarna zależy od wielkości oczek sita w obudowie śrutownika. Z reguły obracane maszynowo.
Uważa się, że śrutowniki kamieniowe dają lepszą paszę niż bijakowe. Ważne, aby ziarna zbóż były suche, gdy są mokre, podczas ścierania, wzrasta ich temperatura, co może doprowadzić douszkodzenia śrutownika.
Inne hasła zawierające informacje o "Śrutownik":
Maszyny rolnicze
...
Śruta
...
Warzenie piwa
...
Śrutownik
Młyn browarnianyŚrutownik BąkŚrutownik ręczny w piwowarstwie domowymŚrutownik - maszyna do rozdrabniania
zboża
.Śrutowniki służą ...
Śrutowanie
...
Inne lekcje zawierające informacje o "Śrutownik":
Hasło nie występuje w innych lekcjach!
|
|
|
|