|
Aktualna kategoria:
Nauka » Biologia » Liceum - lekcje
| 1 | | | 2 | | | 3 | | | 4 | | | 5 | | | 6 | | | 7 | | | 8 | | | 9 | | | 10 | | | 11 | | | 12 | | | 13 | | | 14 | | | 15 | | | 16 | | | 17 | | | 18 | | | ... | | | 22 | | | 23 | |
Lekcja: "Trawienie i wchłanianie substancji odżywczych"
|
|
|
Soki trawienne przewodu pokarmowego
Odcinek przewodu pokarmowego |
Rodzaj soku trawiennego i miejsce jego powstawania |
Zawarte enzymy, warunki ich działania |
Jama gębowa |
Ślina wytwarzana przez ślinianki |
Amylaza ślinowa, aktywna w środowisku obojętnym |
Żołądek |
Sok żołądkowy produkowany przez gruczoły żołądkowe |
Pepsyna, działająca w środowisku kwaśnym |
Dwunastnica |
Sok trzustkowy wytwarzany przez trzustkę |
Trypsyna, chymotrypsyna, amylaza trzustkowa, lipaza - enzymy te działają w środowisku zasadowym |
Dalsze odcinki jelita cienkiego |
Sok jelitowy, wytwarzany przez gruczoły mieszczące się w nabłonku jelita |
Aminopeptydazy, karboksypeptydazy, laktaza, sacharaza, maltaza – działają w środowisku zasadowym |
| |
|
|
Pobierz lekcję
|
Udostępnij link do tej lekcji innym uczniom:
|
|