Lekcja: "Budowa komórki eukariotycznej - część VII - system wakuolarny"
Składniki soku komórkowego
W soku komórkowym spotyka się także aminokwasy, rozpuszczalne białka (wypełnione białkiem wakuole nazywa się ziarnami aleuronowymi), barwniki, garbniki i alkaloidy (nadają tkankom smak gorzki i cierpki) oraz glikozydy, żywice, balsamy, kauczuk, antybiotyki.
Barwnikami charakterystycznymi dla soku komórkowego są:
flawony - występują m.in. w płatkach kwiatów rezedy i forsycji, żółta barwa kwiatów przez nie wywołana spełnia rolę powabni dla zapylających owadów
antocjany – ich zabarwienie zależy od pH środowiska, antocjany w środowisku kwaśnym są czerwone, w zasadowym niebieskie i fioletowe, są to barwniki kwiatów, owoców oraz niektórych innych organów, jak korzenie buraka czerwonego czy liście czerwonej kapusty
Dittifoss to potęzny wodospad w północno-wschodniej Islandii. Moc produkowana przez przepływającą tam wodę wynosi średnio 85 Megawatów. Pozwoliłoby to zasilić w prąd około 200-tysięczne miasto.