Dietetyka to nauka zajmująca się zasadami żywienia, biochemicznymi podstawami żywienia, psychologią żywienia i technologiami
gastronomicznymi. Łączy ze sobą wiedzę z zakresu
biochemii fizjologii człowieka, technologii żywienia, higieny, a także
medycyny klinicznej,
socjologii i
psychologii. Bada zawartości
kaloryczne pokarmów oraz zawartych w nich
soli naturalnych,
witamin i innych
związków organicznych, a także substancji szkodliwych. Osiągnięcia dietetyki pozwalają dobrać
dietę do oczekiwań, stanu zdrowia organizmu, wieku, płci, rodzaju aktywności i wieku. W przypadku choroby lub określonego stanu zdrowia można zmienić dietę poprzez przyjmowanie pokarmów o określonej zawartości danych związków. I tak przykładowo można wprowadzić
dietę niskocukrową poprzez ograniczenie ilości spożywanego cukru,
dietę cholesterolową i spożywać mniej tłuszczów zwierzęcych lub – w przypadku
nadciśnieniowców - wykluczyć spożywanie pokarmów bogatych w
chlorek sodu.